Scolile de vara


Intră acum și în grupul de

Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava va găzdui anul acesta două şcoli de vară, de engleză, pe 17 iulie, şi germană, de la sfârşitul lunii august-începutul lunii septembrie. La prima şcoală cursurile de limbă engleză sunt predate copiilor de studenţi-voluntari din Scoţia, de la organizaţia Scroll, prima ediţie a şcolii având loc în urmă cu doi ani. Şcoala de germană are tema „Comnuicare socială şi interculturală în Bucovina, este la a treia ediţie, anul trecut având 100 de copii participanţi, care au avut ca lectori profesori suceveni dar şi de la Ausdburg-Germania.

Colegiul „Petru Rareş” este co-organizator şi la Şcoala de Vară „Metamorfoze” iniţiată de fundaţia Cygnus”, care va avea loc în perioada 5-12 iulie. Şcoala s-a desfăşurat anul trecut la Mănăstirea Humor, anul acesta încă nu se ştie unde, fiind perioada de tatonări şi găsire de fonduri. Ajunsă la ediţia a V-a, este organizată în colaborare cu Centrul pentru Studii Complexe, anul trecut fiind sprijinită financiar de Consiliul Judeţean Suceava.

Aceasta urmăreşte „facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la informaţiile de ultimă oră din domeniul ştiinţific şi tehnic, formarea tinerilor în vederea asimilării în timp scurt a noilor metode de învăţământ, bazate pe folosirea mijloacelor moderne (laboratoare virtuale, sisteme de achiziţii de date, kit-uri didactice, instrumente de observare a micro- şi macro-cosmosului etc.) şi, nu în ultimul rând, identificarea unor tineri cu abilităţi din diferite zone ale judeţului Suceava”, au precizat organizatorii. Anul trecut au participat 50 de copii, iar anul acesta se aşteaptă cel puţin tot atâţia.

La ediţia a VI-a a ajuns anul acesta Şcoala de vară organizată de Asociaţia Educatorilor Suceveni, cu două etape, pentru adulţi şi copii, dar în perioade diferite: 17-21 august, prima, 24-28 august a doua. În timp ce cadrele didactice participante se preocupă cu lucruri mai serioase, învăţând să scrie proiecte sau participând la seminare de formare, ateliere creative de dezvoltare personală, forumuri de discuţie, dar şi recreative: terapie prin artă, concurs de tir sportiv, orientare prin pădure, excursii, copii participă la acţiuni de formare prin joc.

Şcoala de vară pentru tineri cu performanţe, intitulată „Clasa Liderilor pentru Bucovina”, aflată la cea de-a doua ediţie este organizată de Centrul Român pentru Educaţie Economică – CREE (prin Centrul de Resurse Suceava) în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Suceava. Aceasta va avea loc în perioada 19-25 iulie.

La Gura Humorului va avea loc în luna august Tabăra naţională de chimie, anul trecut fiind organizată la Piatra Neamţ.

Universitatea „Ştefan cel Mare” organizează mai multe şcoli şi tabere de vară anual, pe facultăţi precum Ştiinţele Educaţiei, Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, Litere şi Ştiinţe ale comunicării.

Prin Departamentul de Relaţii Internaţionale, va avea loc anul acesta ediţia a IX-a a Şcolii Internaţionale de Vară, Suceava-Cernăuţi, desfăşurată în parteneriat cu Universitatea Iurii Fedkovici” din Cernăuţi. „Va avea loc şi anul acesta, în perioada 12-17 iulie, după eforturi tare mari. De la noi pleacă la Cernăuţi 22 de studenţi, iar de acolo vin tot 22, tema fiind ca şi anul trecut „Limbă, cultură şi civilizaţie română”, a precizat Câmpan Luca, secretarul departamentului menţionat. Despre finanţare, acesta a subliniat că anul trecut au fost ajutaţi de Primărie, iar anul acesta a promis sprijin CJ, fiind depus un proiect în acest sens.

Elevii suceveni au şanse de a participa la şcoli şi tabere de vară din ţară, nu numai la ei acasă, beneficiind de gratuitate. Potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Suceava, Laurenţa Hacman 4 elevi vor participa în perioada 4-11 septembrie la Tabăra „Trăind democraţia” de la Piatra Neamţ, finanţată de Ambasada SUA la Bucureşti, iar alţi 4 la Tabăra de civică de la Constanţa, din perioada 29 august-3 septembrie, cu tema „Tinerii şi NATO”. „La această tabără participă câte copii din etniile romă, ucraineană, polonă şi germană”, a mai spus purtătoarea de cuvânt de la IŞJ.

Referindu-se la astfel de tabere, organizate „pe timp de criză”, există finanţare dacă manifestarea respectivă a fost prevăzută în calendar, „sunt şi fonduri guvernamentale, sunt şi de la minister”. „În general se merge pe cofinanţare. Mai există şi un fond judeţean pentru concursuri din care mai rămâne câte ceva şi pentru astfel de acţiuni. Avem elevi care pleacă în ţară în diverse tabere tematice şi ei nu plătesc nimic, au asigurate transportul, cazarea şi masa”, a mai subliniat purtătorul de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.


Intră acum și în grupul de