Diferente de sute de locuri intre cerere si oferta in liceele sucevene


Intră acum și în grupul de

Câteva sute de locuri vor rămâne din start neocupate, la admiterea din acest an la liceu. Diferenţa dintre Ierarhia la nivelul judeţului a absolvenţilor clasei a VIII-a 2010 publicată de Inspectoratul Şcolar Suceava şi numărul de locuri în liceele din judeţ, aprobat prin planul de şcolarizare- învăţământ liceal curs de zi este de peste 400. Potrivit ierarhiei, ultimul absolvent are numărul de înregistrare 7.837, având media de admitere 3,99, iar numărul de locuri pentru admitere la liceu este 8.250 la învăţământul liceal de zi. La această cifră se mai adăugă alte 150 locuri la seral şi 390 la frecvenţă redusă ceea ce înseamnă că diferenţa dintre „cerere şi ofertă” creşte şi mai mult.

Un număr de peste 500 de absolvenţi de clasa a VIII-a sunt deja admişi la licee după ce au promovat probele de aptitudini şi probele la limbi moderne şi materne. Este vorba despre 546 candidaţi.

În colegiile judeţului sunt anul acesta 5.970 de locuri, mai mult de jumătate din numărul total de locuri, restul fiind la grupuri şcolare.

Cu un număr record de locuri se află Colegiul Agricol Fălticeni, care oferă 480 de locuri, urmat de Colegiul Tehnic Rădăuţi – 420 locuri, Colegiul Economic Suceava, Colegiul „Mihai Băcescu” Fălticeni şi Colegiul „Eudoxiu Hurmuzaxhi” Rădăuţi cu câte cu 390 de locuri.

În timp ce colegiile tehnice au mai făcut reduceri la numărul de locuri, având în vedere că anul trecut au rămas multe neocupate, în unele mai cu prestigiu, din municipiul Suceava numărul locurilor a crescut uşor faţă de anul şcolar 2009-2010, care tocmai s-a încheiat. Astfel, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” are 180 de locuri, „Petru Rareş” – 270 de locuri, „Mihai Eminescu” – 180 de locuri, Colegiul de Artă – 150 de locuri. La Colegiul Naţional de Informatică se remarcă o scădere uşoară, anul acesta fiind 240 de locuri, faţă de 252 anul trecut.

Până pe data de 24 iunie, absolvenţii de clasa a VIII-a şi părinţii vor completa opţiunile pe fişele de înscriere la secretariatele şcolilor, care vor fi introduse în baza de date a ministerului.

Prima repartizarea computerizată este programată pe 2 iulie, urmând a doua pe 12 iulie. În perioada 1-10 septembrie va avea loc o a treia repartizare, dar de această dată necomputerizată.


Intră acum și în grupul de