Directia pentru Cultura Suceava pregateste o expozitie dedicata bisericilor de lemn


Intră acum și în grupul de

O expoziţie foto cu cele 36 de bisericuţe din lemn din judeţul Suceava, monumente lăsate în paragină, este în curs de pregătire de către Direcţie pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Suceava pentru a fi cunoscute şi promovate, a informat directorul instituţiei, Daniel Hrenciuc. „Vrem să facem cunoscut patrimoniul nostru cultural începând cu bisericile de lemn şi să atragem atenţia asupra lor”, a declarat Daniel Hrenciuc.

Expoziţia va fi realizată cu sprijinul Centrului Cultural Bucovina şi va fi deschisă în luna iulie, la Iulius Mall, la o dată ce va fi anunţată.

Directorul DCPN Succeava a atras atenţia, în nenumărate rânduri, asupra faptului că aceste bisericuţe, care fac parte din patrimoniul cultural imobil, se află în paragină, fiind dezafectate. Acesta a spus că, în comunităţile în care se află s-au făcut biserici mai mari şi nimeni nu s-a mai interesat de vechile biserici. Un astfel de exemplu este Biserica de lemn din Şerbăneşti, Zvoriştea cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, construită în anul 1778 şi localizată în cimitirul sătesc, altele fiind la Vicovu de Jos, Moara, Lămăşeni, Putna etc.


Intră acum și în grupul de