Polițiștii de frontieră suceveni au confiscat aproximativ 700.000 pachete cu țigări de contrabandă în primele nouă luni ale acestui an. Raportul Poliției de Frontieră


Intră acum și în grupul de

Inspectorul șef al ITPF Sighetu Marmației (din cadrul căruia face parte și Poliția de Frontieră Suceava), comisarul șef de poliție Coman Florin a susținut astăzi, 29 septembrie, o conferință de presă în care a prezentat raportul de activitate al instituției în primele nouă luni ale acestui an în ceea ce privește combaterea contrabandei.

„Contrabanda continuă să reprezinte principalul fenomen infracțional care se manifestă la frontiera cu Ucraina”, este principala ideea a raportului pe care vi-l redăm integral:

În primele nouă luni ale anului 2021, pe linia combaterii contrabandei cu țigări, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au înregistrat 254 dosare penale, fiind cercetate 150 persoane, 13 reținute pentru 24 de ore, iar 9 persoane arestate.

De asemenea, în perioada anlizată, au fost indisponibilizate la sediul instituției 56 de autorurisme folosite la transportul țigărilor, majoritatea dintre mijloacele de transport fiind fără numere de înmatriculare sau cu număr de înmatriculare fals.

Totodată, pe linia combaterii contrabandei cu țigări au fost executate 24 de percheziţii domiciliare, dintre care 23 pe raza județului Maramureș, în cadrul unor acţiuni de combatere a contrabandei cu ţigări.

În primele 9 luni ale anului 2021, a fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 1.400.000 pachete ţigări (comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut cand a fost confiscat 1.000.000 pachete țigări) de provenienţă ucraineană, în valoare totală de 15.840.000 lei, adică 3 milioane de euro (Satu Mare – 200.000 pachete țigări, Maramureș – 500.000 pachete țigări și Suceava – 700.000 pachete țigări).

Ca mod de operare, de regulă, cetăţenii români acţionează în complicitate cu cetăţenii ucraineni, constituindu-se în filiere ale traficului de ţigări peste frontieră. În unele cazuri au fost depistaţi cetăţeni români, membri ai aceleaşi familii implicaţi în activităţi de contrabandă, fiecare având rolul său bine stabilit în activitatea infracţională.

Produsele accizabile care sunt trecute ilegal peste frontieră, de regulă sunt destinate pieţei interne. Modul de acţiune al contrabandiştilor diferă în funcţie de specificul fiecărei zone de frontieră, dar de cele mai multe ori, grupările îşi bazează acţiunile pe observarea itinerariilor şi a intervalelor orare acoperite de patrulele poliţiei de frontieră, încercând să speculeze orice breşă apărută în dispozitivul de supraveghere a frontierei.

În această zonă sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale. În primele 9 luni ale anului 2021, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației s-au înregistrat 60 evenimente de frontieră în care polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare, prin focuri de avertisment trase în plan vertical, pentru reţinerea persoanelor care nu s-au supus somaţiilor legale, precum şi înspre pneurilor autoturismelor care nu au oprit la semnalul regulamentar efectuat de către patrulele aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu. 

Cooperarea instituțională

La nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei s-a pus accent pe colaborarea cu autorităţile de frontieră din ţările vecine, sens în care în primele 9 luni ale anulului 2021 au avut loc 33 şedinţe şi 20 întrevederi de frontieră cu autorităţile de frontieră ale Ucrainei şi s-au desfăşurat 11 misiuni în comun pentru supravegherea frontierei de stat.

Corespondența dintre Inspectoratul Teritorial şi Detaşamentele de Grăniceri Mukacevo şi Cernăuţi s-a transmis în ambele sensuri prin Punctul de Contact Porubne şi prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei – Solotvino.


Intră acum și în grupul de