De anul viitor, spitalele vor trebui „neaparat” sa scoata la concurs posturi pentru medici


Intră acum și în grupul de

Toate spitalele din judeţ se confruntă cu un deficit de cadre medicale, însă potrivit ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, începând de anul viitor vor trebuie neapărat scoase la concurs posturi pentru medici, în întreaga ţară. În opinia acestuia, pe termen scurt, se pot încheia şi contracte de prestări servicii, fapt ce ar putea soluţiona din problemele create ca urmare a lipsei de medici.

Totodată, mai spune ministrul Cseke, ar fi bine dacă aşa-numitele contracte-cadru ar fi multianuale în loc să fie reînnoite an de an, întrucât astfel s-ar crea continuitate. Ministrul consideră că aceste contracte ar trebui încheiate cel puţin pentru o durată de doi ani.

Cât priveşte situaţia la nivelul judeţului, potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Alexandru Lăzăreanu, niciun spital nu depăşeşte normativul, din contra, un exemplu fiind Spitalul Judeţean Suceava ce duce lipsa a 98 de medici.

Spitalul Judeţean Suceava ce ar trebui să aibă 2.272 de salariaţi şi are 1.278, situaţia cea mai dificilă fiind la cadre medii sanitare, unde după normativ ar trebui să fie 1.133 asistenţi, dar sunt 597. Şi la medici spitalul este deficitar, normele prevăd 284 de medici, dar sunt 186.

În unitate ar trebui să lucreze 576 de infirmiere şi îngrijitoare dar sunt doar 317. Personalul TESA ar trebui să fie în număr de 110 dar este numai 80 iar muncitor ar trebui să fie 131 dar sunt 82.

Alexandru Lăzăreanu a mai subliniat că toate spitalele din judeţ ar trebui să facă angajări.


Intră acum și în grupul de