Normativ nou pentru structura de personal a spitalelor


Intră acum și în grupul de

Ministerul Sănătăţii a definitivat un Normativ nou de personal pentru unităţile sanitare cu paturi. Proiectul de Ordin privind modificarea normativului de personal se va afla postat pe pagina de web a Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro, secţiunea Transparenţă Decizională. După perioada de dezbatere publică şi publicarea în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului Sănătăţii va fi aplicat în toate unităţile sanitare cu paturi, indiferent dacă acestea se află sub coordonarea MS sau sunt deja transferate autorităţilor locale.

„Noile prevederi legislative vor da posibilitatea spitalelor să angajeze un număr mai mare de medici şi personal medical cu pregătire medie deoarece am îmbunătăţit criteriul de normare în acest sens. De asemenea, am creat un normativ mai flexibil, între un minim şi un maxim, astfel încât să dăm posibilitatea managerului de a decide angajarea de personal în secţia sau compartimentul cu deficit”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Astfel, conform noilor prevederi, normarea de personal medical se va face comasat pentru asistenţă medicală spitalicească, elimininându-se diferenţierea pentru specialităţi medicale şi chirurgicale, aşa cum este prevăzut în prezent.

Din momentul punerii în aplicare a noului normativ, criteriul de normare a asistenţei medicale în funcţie de numărul de paturi va fi de 1 post de medic la 5-15 paturi şi un post de personal sanitar mediu la 8-12 paturi/tură. De exemplu, dacă în prezent pentru specialităţile medicale din spitalele mari (regionale, de urgenţă, institute, spitale clinice etc) era prevăzut 1 post de medic la 12 paturi şi 1 post de personal sanitar mediu la 10 paturi pe tură, după aplicarea noilor prevederi va exista 1 medic la 5-15 paturi şi un cadru sanitar mediu la 8-12 paturi/tură.

La fel şi la asistenţa medicală spitalicească din spitalele judeţene şi de specialitate. Dacă până acum exista impusă angajarea unui medic la 16 paturi şi a unui cadru sanitar mediu la 14 paturi/tură, începând cu noile prevederi se dă posibilitatea unităţii respective să decidă dacă va avea angajat un medic la 5 paturi sau la 15 paturi.

Şi pentru asistenţa medicală acordată în unităţile, secţiile sau compartimentele de cronici se va îmbunătăţi normativul. Dacă până în prezent exista 1 post de medic la 20 paturi şi un post de cadru cu studii medii la 18 paturi/tură, conform noului normativ este prevăzut 1 post de medic la 18-25 paturi şi 1 post de cadru mediu sanitar la 12-20 paturi/tură, în funcţie de necesităţi.
În schimb, după ce va fi aplicată noua grilă există posibilitatea reducerii de personal din categoria TESA şi muncitori.

Normativul va avea ca efect reducerea unui număr de 2-115 de persoane din categoria TESA în unităţile sanitare unde există excedent de personal faţă de normativul din prezentul proiect. Peste 3100 de persoane vor fi restructurate.
„Nu mai putem susţine un normativ de personal administrativ umflat. Trebuie să eficientizăm activitatea unităţilor sanitare. Am făcut o analiză asupra situaţiei la zi din spitale şi am constatat că unităţi sanitare similare ca structură şi adresabilitate funcţionează cu număr diferit de angajaţi TESA. Problema este că cei cu o structură „bogată” în personal funcţionează la fel ca şi ceilalţi. Noul normativ va ajuta toate spitalele să se încadreze în limita bugetară de 70% cheltuieli de personal din bugetul unităţii sanitare cu paturi începând cu 1 ianuarie 2010”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou Suceava are 1.278 angajaţi, din care 186 medici, 597 asistente, 317 infirmiere şi îngrijitoare, personalul TESA cuprinde 80 de salariaţi la care se mai adaugă 82 de muncitori.


Intră acum și în grupul de