Cadavre de câini găsite pe malul lacului Lipoveni. Asociația Casa lui Patrocle: După umila noastră experiență de cinci ani alături de vânători și de câini împușcați, noi tindem să credem că-s împușcați


Intră acum și în grupul de

Trei câini morți au fost găsiți marți, 19 octombrie, pe malul lacului de acumulare Lipoveni din comuna Mitocu Dragomirnei.

În urma unei sesizări, polițiștii au găsit cadavre a trei căței de talie medie care aveau orificii circulare neregulate, fiind în stare de putrefacție.

Foto: Casa lui Patrocle Suceava

Cei trei câini nu aveau stăpân, fiind îngrijiți de pescarii din zonă și alți localnici.

În cadrul primelor cercetări, polițiștii au stabilit că, oficial, în zona respectivă nu au fost organizate acţiuni de vânătoare şi nici nu s-au desfăşurat activităţi de combatere a dăunătorilor.

Cele trei cadavre vor fi examinate de specialiști care vor stabili cauza exactă a morții. Totodată, polițiștii au deschis dosar penal privind „uciderea animalelor cu intenție fără drept”, „nerespectarea regimului armelor și al munițiilor” şi „uzul de arma fără drept.

Potrivit membrilor asociației pentru protecția animalelor Casa lui Patrocle Suceava, câinii au fost uciși prin împușcare: „A anunța autoritățile într-o astfel de situație este firesc, însă cuvântul cu două tăișuri pe care a trebuit să-l folosim a fost ‘suspecți’ de moarte prin împușcare. Căci până la necropsie și până la proba contrarie, n-avem nici o dovadă. După umila noastră experiență de 5 ani alături de vânători și de câini împușcați, noi tindem să credem că-s împușcați. Dacă n-or fi, o să trebuiască să ne asumăm tot acest deranj”, se arată în comunicatul asociației.

Sursa citată a relatat că localnicii știau că în zona respectivă trăiesc patru câini, respectiv o cățea care a rămas în viață și patru pui: „O familie de câini care trăiau din mila pescarilor, a acestor copii care veneau o dată la câteva zile să-i hrănească și a unui om bun care face acolo caiac canoe. Câini care nu deranjau pe nimeni. Din cei patru care erau, trei sunt morți. A rămas doar o cățea, mama lor. Cuminte, singură și gestantă. Ea a scăpat săraca, și-am luat-o în adăpost s-o sterilizăm. Acum așteptăm. Înainte de toate, necropsiile. Apoi ancheta autorităților cărora le mulțumim pentru implicare. Dacă or fi împușcați, om afla și noi care și cum a avut dezlegare la autorizații de vânătoare, la căprioare….la câini, sau la ce le-a picat la mână”, a transmis Casa lui Patrocle.


Intră acum și în grupul de