Copiii din zonele calamitate, ajutati de organizatia „Salvati Copiii”

Campania de strângere de fonduri pentru sprijinirea celor peste 900 de copii sever afectaţi de inundaţiile devastatoare din nordul Moldovei a găsit un ecou puternic în rândul celor care pot să ajute. Până pe 13 iulie, 53.500 de euro au fost donaţi în contul celor care au nevoie de toată solidaritatea, pentru a depăşi drama prin care au trecut.

„Mesajului de solidaritate transmis de Salvaţi Copiii România i-au răspuns atât companiile, Save the Children International, cât şi oameni obişnuiţi, care au ales să nu ignore una dintre cele mai vulnerabile categorii afectate de inundaţii, copiii!” declară Gabriela Alexandrescu, preşedinte Executiv „Salvaţi Copiii”.

Din fondurile astfel colectate, dintre care aproape 43.500 de euro fonduri Salvaţi Copiii din România, Marea Britanie, Olanda, Norvegia şi 10.000 euro, donaţie BCR, Salvaţi Copiii România a asigurat intervenţia de urgenţă în localităţile calamitate Dorneşti (318 copii), Zamostea (50 copii), Voivodeasa (200 copii), Bilca (150 copii) din judeţul Suceava şi Dorohoi (200 copii) din judeţul Botoşani.

Astfel, echipele SCR au ajuns la cei peste 900 de copii, cu ajutoarele de imediată necesitate: apă potabilă, alimente neperisabile, produse igieno-sanitare, detergenţi, pampers, precum şi îmbrăcăminte, încălţăminte şi jucării. 22 de tone de ajutoare constând în mobilier, lenjerie de pat, perne, paturi, covoare, tacâmuri, veselă, pătuţuri şi cărucioare pentru copii, obiecte electrocasnice au fost distribuite de Salvaţi Copiii în colaborare cu Prefectura şi Jandarmeria judeţului Mureş. 5 tone de lapte au fost distribuite ca ajutor primit din partea Rarăul S.A.

Din evaluările psiho-medicale realizate în Zamostea şi Dorneşti a rezultat că atât adulţii cât şi copiii suferă de grave afecţiuni medicale (probleme digestive, deshidratare severă, diaree, erupţii cutanate, pneumonii, s.a.) şi psihologice (coşmaruri, enuresiz nocturn, teama de abandon, refuzul de a dormi singur, plânsete şi ţipete în somn, s.a.). Totodată, datorită faptului că mulţi copii provin din familii extrem de sărace, există pericolul abandonului şcolar.

„Este obligaţia noastră de a ajuta copiii să treacă peste această traumă prin asistenţă şi consiliere psihologică şi educaţională, până când vor începe şcoala. Ajutorul trebuie acordat planificat, pentru fiecare copil în funcţie de nevoile sale, pe termen mediu”, declară Camelia Iordache, preşedinta Filialei Suceava.

Salvaţi Copiii România a contactat taberele şcolare de la Muncel, judeţul Iaşi şi Eforie Sud, pentru ca 300 de copii, aflaţi în situaţie critică, care nu mai au unde locui, să fie cazaţi şi integraţi într-un program de recuperare psiho-emoţională. Costul integral al taberei, incluzând aici şi valiza de vacanţă pentru fiecare copil, va fi acoperit din donaţiile în contul copiilor din nordul Moldovei.

Salvaţi Copiii România continuă campania “Ajută apele să se retragă şi din ochii lor!”, făcând un apel la solidaritate şi implicare socială. Din suma estimată la 154.000 de euro, mai sunt necesari 100.500 euro pentru ca aceşti copiii să fie cât mai rapid integraţi în taberele şcolare şi în activităţi educaţionale până la 1 septembrie.

Donaţiile se pot face online – www.salvaticopiii.ro/romania/donati sau în contul deschis de Salvaţi Copiii România, Filiala Suceava, la BCR Suceava: RO15 RNCB 0234 0230 4870 0010.

Persoane de contact:
Camelia Iordache, Preşedinte Salvaţi Copiii Suceava, Tel: 0330.100.317, e-mail: camelia_iordache@salvaticopiii.ro

Mihaela Vasilache, Director de Fundraising, Secretariatul General Bucureşti, Tel: 021 316 61 76, e-mail mihaela.vasilache@salvaticopiii.ro