Spitalele vor fi clasificate cu stele


Intră acum și în grupul de

Pacienţii care vor fi internaţi în spitalele din judeţ vor şti exact la ce să se aştepte, întrucât unităţile medicale vor fi evaluate şi în funcţie de ce oferă vor primi un număr de stele. Condiţiile de cazare şi aparatura medicală vor fi cele mai importante în momentul în care un spital va cere acreditarea. Clasificarea spitalelor va fi făcută de echipe de evaluatori, iar acreditarea va fi valabilă pe o perioadă de cinci ani.

Condiţiile de acreditare presupun cel mult şase paturi în salon, 7 mp spaţiul recomandat pentru un singur pat, aparatură medicală verificată, personal specializat suficient, toţi angajaţii să poarte ecusoane cu numele şi funcţia.
Toate cele 433 de spitale din ţară printre care şi cele 10 din judeţul Suceava vor trebui să se acrediteze. Dacă nu va obţine acreditarea, un spital nu va primi bani de la Casa de Asigurări, ceea ce se înseamnă că practic se va închide, rămânând fără finanţare.

După ce se face acreditarea, pacienţii vor şti că dacă vor merge, spre exemplu, la un spital de două stele, nu vor găsi condiţii deosebite acolo şi nici dotarea cu aparatură medicală nu va fi la înălţime.

Spitalul Judeţean Suceava deţine pe lângă o serie de aparate performante un computer tomograf şi un aparat de Rezonanţă Magnetică Nucleară ( RMN). De asemenea, anul trecut a fost unul al investiţiilor şi modernizărilor o serie de reabilitări având loc şi în această primăvară. S-au executat lucrări la acoperişurile spitalului nou şi cel vechi, valoarea proiectului fiind de 30 miliarde de lei vechi, s-a reabilitat sistemul termic fiind înlocuite ţevi, calorifere, coloane, valoarea lucrării fiind de 47 miliarde de lei vechi. Cât priveşte refacerea instalaţiilor sanitare, lucrări ce au inclus şi înlocuirea lavoarelor şi bateriilor, factura ce trebuia achitată era de 25 miliarde de lei vechi.

Totodată, cele patru secţii – Oncologie, Dermatologie, Boli infecţioase şi Pneumoftiziologie aflate în pavilioanele vechi al Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost sau sunt în curs de reabilitate şi modernizate a interioarelor. Valoarea investiţiei este de un milion de dolari.

Şi Secţia de Psihiatrie Burdujeni din cadrul Spitalului Judeţean a beneficiat de o serie de lucrări de modernizare. Aici au avut loc lucrări de reabilitare a acoperişului, a instalaţiei termice, sanitare , lucrări de termoizolaţie, valoarea modernizărilor fiind de 20 miliarde de lei vechi.

Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor, înfiinţată la începutul anului trecut, nu a reuşit să evalueze niciun spital până în 2010 deoarece instituţia nu a putut funcţiona. Pentru a deveni funcţională Comisia mai avea nevoie doar de semnătura ministrului Sănătăţii pe ordinul de intrare în vigoare.


Intră acum și în grupul de