Rectorul UNiversităţii Suceava: „Nu este o prioritate a universitatii sa avem studenti cu taxa”.


Intră acum și în grupul de

În urma analizei listei cu opţiunile candidaţilor de anul acesta la admiterea la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, la câteva facultăţi există specializări cu mai puţini înscrişi, ceea ce ar putea să determine pe viitor conducerea universităţii să renunţe la unele.

„Nu e o politică a universităţii să reducem din activităţile pe care universitatea le poate oferi, dar sunt constrângeri financiare care te duc la anumite soluţii” a declarat prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.

Potrivit acestuia, „dacă o facultate îşi permite să asigure o specialitate cu 5 studenţi, acolo nu e vorba de calitate”. „Intenţionăm să asigurăm condiţii pentru toate specializările, dar dacă nu există cerere pe piaţa muncii la unele ar trebui să renunţăm. O şcoală se formează în zeci de ani şi pentru universitate nu e benefic să distrugă o activitate pe care a clădit-o”, a subliniat rectorul sucevean.

Referitor la numărul destul de redus de locuri bugetate alocat universităţii sucevene, Adrian Graur a arătat că e „o problemă de politică naţională”.

„Dacă vrem să dezvoltăm armonios o regiune a ţării trebuie să faci şi investiţii în zona respectivă. Nu este o prioritate a universităţii să avem studenţi cu taxă, în mod firesc prezenţa lor e dictată mai mult din raţiuni financiare. Au fost ani când ponderea locurilor cu taxă a fost mai mare şi a fost benefic pentru universitate că s-a putut dezvolta. Cred că ar trebui să se treacă la o finanţare multi-anuală, să nu mai fim legaţi de numărul studenţilor bugetaţi” este de părere rectorul Graur.

Precizăm că oferta de locuri pentru anul academic următor este de 936 de locuri bugetate, din care 10 sunt alocate candidaţilor de etnie romă şi 2028 de locuri cu taxă.
La Masterate sunt 590 locuri bugetate şi 1621 cu taxă.


Intră acum și în grupul de