Mai putine concedii medicale, eliberate de medicii suceveni


Intră acum și în grupul de

În ultimele luni, la nivelul judeţului Suceava se constată o diminuare dramatică a numărului concediilor medicale eliberate de medici. Astfel, potrivit Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, în luna iunie a.c. medicii de familie, medicii din ambulatoriul de specialitate şi cei din spitale au eliberat un număr total de 2.911 concedii medicale, comparativ cu 3.251 concedii medicale în luna mai a.c. şi 3.638 concedii medicale în luna aprilie.

Procentual, numărul concediilor medicale eliberate a fost în luna iunie cu 10% mai mic faţă de mai şi cu 20% mai mic faţă de luna aprilie a acestui an. Teama de sancţiuni pecuniare îi determină pe medici să analizeze cu mai multă atenţie solicitările de concedii medicale dar şi salariaţii au ajuns să conştientizeze că astfel de scutiri de la muncă, dacă nu sunt justificate îi pot lăsa fără slujbă.

Medicii de familie au eliberat 1.222 concedii medicale în luna iunie 1.344 concedii medicale în luna mai şi 1.477 concedii medicale în luna aprilie, cele mai multe pentru sarcină şi lăuzie – 771 concedii medicale, în creştere faţă de lunile precedente. Un număr de 281 concedii medicale pentru boală obişnuită, comparativ cu 411 concedii medicale in luna mai şi 442 concedii medicale în luna aprilie, 124 concedii medicale pentru urgenţe medico-chirurgicale, comparativ cu 161 concedii medicale în luna mai şi 253 concedii medicale în luna aprilie. Pentru risc maternal au fost 35 de concedii medicale, în creştere faţă de lunile precedente şi opt concedii medicale pentru îngrijire copil bolnav – 18 concedii medicale în luna mai şi 23 concedii medicale în luna aprilie. În creştere faţă de lunile precedente au fost concediile medicale pentru boli cardiovasculare.

Medicii specialişti din ambulatoriul de specialitate au eliberat în luna iunie 323 concedii medicale, comparativ cu 410 concedii medicale în luna mai şi 494 concedii medicale în luna aprilie a.c.

„Cele mai multe concedii medicale au fost date de medicii din spitale, care au eliberat 1.366 concedii medicale în luna iunie, comparativ cu 1.497 concedii medicale în luna mai şi 1.667 concedii medicale în luna aprilie, cele mai multe fiind pentru boală obişnuită, urmat de urgenţe medico-chirurgicale”, precizează preşedintele – director general al CJAS Suceava, Cristina Iordăchel.


Intră acum și în grupul de