O firma vinde…boli pe piata suceveana (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Comisarii suceveni pentru protecţia consumatorilor au efectuat un control privind suplimentele alimentare. Astfel, au fost controlaţi 26 de operatori economici constatându-se abateri de la prevederile legale la 21 dintre aceştia. Comisarii CPC Suceava au verificat circa 1100 kg de suplimente alimentare, din care 80 kg nu se încadrau în prevederile actelor normative în vigoare.

Pentru încălcarea reglementarilor privind protecţia consumatorilor s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 80 kg suplimente alimentare până la remedierea neconformităţilor şi au fost aplicate 22 sancţiuni contravenţionale, dintre care 10 amenzi contravenţionale, însumând 29.100 lei şi 12 avertismente.

În cursul acţiunilor de control s-au evidenţiat o serie de abateri. Directorul coordonator adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, Elena Oanea, a exemplificat cu înscrierea pe ambalaje şi/sau în fişele de prezentare din cutii a unor menţiuni care atribuie proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli sau care fac referiri la asemenea proprietăţi.

„O astfel de abatere s-a constatat la SC ALEVIA SRL Fălticeni, producător de suplimente alimentare, care la produsul avea înscris pe etichetă „scade tensiunea arterială, scade nivelul colesterolului şi trigliceridelor”. Etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare nu trebuie să atribuie alimentelor şi, implicit suplimentelor alimentare, proprietăţi de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli sau să facă referire la asemenea proprietăţi. În temeiul Regulamentului (CE) 1924/2006 menţiunile de sănătate formulate pentru alimente sunt interzise, cu excepţia cazurilor în care ele sunt autorizate de Comisia Europeană în conformitate cu regulamentul respectiv şi incluse într-o listă cu menţiuni permise”, a menţionat Elena Oanea.

O altă abatere constatată este înscrierea de menţiuni ce pot crea confuzie.
„S-au identificat la comercializare ceaiuri medicinale care aveau înscrise pe ambalaje menţiuni ambigue, ce puteau să inducă ideea că prin consumarea acestor produse, consumatorii, culmea paradoxului se pot îmbolnăvi de o serie de boli: „Din bucuria plantelor, am cules, am ales şi am combinat: Diabet, Ulcer, Hipertensiune Arterială, Litiază Biliară, Litiază Renală, Colesterol, Hepabilar A, Puiul Mamei. Am cerut retragerea produsului”, a subliniat Elena Oanea.


Intră acum și în grupul de