Program de lucru prelungit la Serviciul de Pasapoarte Suceava


Intră acum și în grupul de

Ca în fiecare an, luna august devine una de coşmar pentru angajaţii Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple al Judeţului Suceava.

Fie că vor să-şi schimbe paşaportul, ori să-şi facă unul nou electronic, ori doresc să întocmească actele de călătorie pentru a putea lua şi copiii cu ei, sute de persoane iau cu asalt de la primele ore ale dimineţii birourile instituţiei.

O larmă de nedescris, nervi întânşi la maxim şi multă nerăbdare. Toate acestea pot fi întâlnite până la orele închiderii, nimeni nefiind dispus ca după ore întregi de aşteptare să te lase să intri în faţă chiar dacă eşti cu un copil mic în braţe sau din cauza căldurii eşti pe punctul de a leşina.

Angajaţii SPCEEPS Suceava fac tot ce le stă în putinţă pentru a rezolva toate solicitările cât mai repede, dar volumul de muncă este imens şi în luna august a acestui an se înregistrează parcă mai mulţi solicitanţi ca niciodată. Dacă în iunie au fost 2946 de solicitări, iar în iulie 3631 doar în primele 12 zile ale acestei luni s-au înregistrat şi soluţionat deja 1998 de cereri din care 1134 sunt pentru paşaport electronic simplu.

Conform declaraţiilor oferite de şeful Serviciului, Angela Irimia, “noi facem tot ce ne stă în putinţă pentru a rezolva fiecare caz în parte cât mai repede cu putinţă, dar oamenii trebuie să înţeleagă faptul că sunt anumiţi paşi ce trebuie respectaţi şi care durează. Sunt condiţii impuse de noua aplicaţie introdusă la nivel naţional prin care se realizează paşapoartele asupra cărora nu putem interveni dacă dorim obţinerea unor documente care să îndeplinească standardele internaţionale”.

În acest sens, se lucrează la capacitate maximă, cu trei staţii la care se preiau imagini şi documente, iar programul de lucru s-a prelungit zilnic până la orele 19 – 19.30, până la soluţionarea ultimei cereri din ziua respectivă. Mai mult, pentru a evita neînţelegerile care se iscă între cetăţeni, cu aprobarea conducerii instituţiei prefectului, s-a instituit un registru, aflat la punctul de control acces al serviciului, în care, în timpul programului de lucru, pe baza actului de identitate şi a semnăturii solicitanţilor, se fac programări, la această oră ajungându-se deja la ziua de 23.08.2010.

După îndeplinirea tuturor procedurilor de eliberare a unui act de călătorie peste hotarele ţării, doritorul trebuie să plătească până la 84 de lei pentru eliberarea unui paşaport temporar simplu şi între 234 şi 244 de lei pentru paşaportul electronic simplu la care se adaugă taxa consulară de 32 de lei, respectiv 100 de lei tariful suplimentar în cazul paşaportului temporar.

Paşapoartele temporare se pot ridica chiar în aceeaşi zi lucrătoare, iar cel electronic în două săptămâni.


Intră acum și în grupul de