Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana


Intră acum și în grupul de

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită vineri, 14 ianuarie 2022, şi la Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana, printr-o serie de activități omagiale, dedicate marelui poet Mihai Eminescu.

Activitatea „Sub steaua lui Mihai Eminescu” a fost coordonată de profesoara de limba şi literatura română, Tcaciuc Ionela, și s-a desfășurat în cabinetul de istorie al liceului.

Activitatea a debutat cu prezentarea unei argumentări „Descoperindu-l pe Eminescu” de către coordonatoarea activității în care s-au subliniat temele și motivele eminesciene, iar elevele Bucșa Paraschiva și Chindriș Veronica din clasa a X-a A au conceput și prezentat un PowerPoint prin care cei prezenți și-au împrospătat memoria cu privire la viaţa şi activitatea marelui poet. A urmat apoi o evocare a „Temei universalității eminesciene” de către elevele Pîțu Loredana, Răstoacă Viorica și Pâțu Maria din clasa a XI-a A, dar și a unor citate din opera eminesciană, de către elevii Jucan Irina și Andreica Beniamin din clasa a XII-a B.

Un „spectacol de lectură” intitulat „Eminescu – din perspectiva unui mare istoric al românilor” a fost prezentat de către elevi din clasele a XII-a A și a XII-a B, prin recitatea scrisorilor eminesciene.

Doamna profesoară Ionela Tcaciuc, cea care coordonat activitatea, a concluzionat prin câteva constatări…„Ce ne-a învățat Mihai Eminescu ?” – El ne-a învățat că este o forță care schimbă lumea, iar acea forță stă în puterea cuvintelor. „Ce ne-a lăsat acesta ?” – Ne-a lăsat o moștenire culturală neprețuită numită „cultură”, o mărturie a spiritului, a valorilor și a tradițiilor românești, care se îmbogățește cu fiecare an ce își găsește ecou în sufletele noastre și ale generațiilor de după noi.

Mihai Eminescu este un giuvaer incontestabil al literaturii românești, iar prin opera sa a lăsat un testament cultural de o valoare inestimabilă.  Moștenirea pe care ne-a lăsat-o Marele Poet trebuie să stea alături de alte valori, la „temelia personalității tinerei generații”.

În cadrul proiectului au participat și profesorii de limba și literatura română Adriana Țîcșa, Alina Tipa, Domnica Buleu, Viorica Draghici, Ionela, Tomescu Floarea, Liliana Avram, Anastasia Pîțu, și nu în ultimul rând, șefa comisiei metodice, profesoara de limba și literatura română, Cristina Crăciun Pâțu.

Dumneaei ne-a spus că prin momentele pregătite, organizatorii au vrut să creeze un cadru prin care toţi elevii să se exprime, să relaţioneze, să se bucure de această zi de sărbătoare şi, nu în ultimul rând, să evoce şi să aducă un omagiu memoriei marelui poet.

“Aceste activități dovedesc atenta preocupare a cadrelor didactice din școala noastră față de munca educativă și reala implicare a elevilor în manifestările de acest gen”, a declarat prof. Cristina Crăciun Pâțu.

Bibliotecara Rodica Mîţan a prezentat apoi o expoziţie de carte care a cuprins volume de poezii ale poetului, viaţa şi opera poetului Eminescu. La activitățile omagiale au fost prezenți și directorul coordonator al Liceului Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana, prof. Nicolae Robu, directorii adjuncți Iulian Ciotu și Marius Crăciun, precum și consilierul educativ, prof. înv.primar Cristina Tomuț.

Dumneaei, a emoționat în cuvântul său… “Ce liniște a adus Eminescu … !!! E o liniște care  ne lipsește acum, nouă ca nație. Suntem atât de agitați, grăbiți și nu mai știm să ascultăm un vers, nu mai putem să cântăm măcar în gând o linie melodică .

   Da, Eminescu, azi și ieri, și mâine poate fi medicamentul românului pentru a se redresa în acest tumult .

   În fiecare dintre noi există, chiar din naștere un vers de poezie. Trebuie doar să scriem mai departe, pe parcursul vieții al doilea vers, al treilea, al patrulea, poate o strofă, o poezie…” .

(Prof.înv.primar Seserman Lidia Loredana, responsabil cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic “ Ștefan cel Mare” ,  Cajvana)


Intră acum și în grupul de