Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, şi secretarul de stat Raed Arafat asteptati sa gaseasca solutii pentru aglomeratia de la UPU Suceava


Intră acum și în grupul de

La jumătatea acestei luni, în judeţul Suceava sunt aşteptaţi să vină ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi secretarul de stat Raed Arafat pentru a se găsi soluţii pentru descongestionarea aglomeraţiei infernale de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. „Am făcut nenumărate intervenţii la DSP şi la CAS, să rezolve problema asistenţei medicale primare. Cu centre de permanenţă în fiecare cartier din oraş, cu medici de familie, să se facă un triaj, mai ales în weekend, şi să se dirijeze la spital doar urgenţele adevărate. Personalul din Unitatea de Primire a Urgenţelor este sufocat, pur şi simplu sunt toţi epuizaţi. Noi încercăm să le dăm tot sprijinul, dar sunt prea puţini faţă de numărul mare de prezentări. Medicul de urgenţă este cel mai bine pregătit, este deasupra specialistului şi lucrează la foc automat, dar nu în ritmul ăsta”, spune managerul unităţii spitaliceşti judeţene, Vasile Rîmbu.

Deocamdată, medicii din UPU fac cu greu faţă numărului din ce în ce mai mare de pacienţi, obligaţi de sistem să acorde consultaţii uzuale, în loc să rezolve urgenţele reale.
La medicii de familie şi la specialişti, cu număr de consultaţii limitat, programările ajung până în octombrie şi chiar noiembrie, aşa că sucevenii cu probleme de sănătate şi fără bani de cabinete particulare vin în singurul loc unde numărul de pacienţi consultaţi pe zi nu este restricţionat, respectiv la UPU.

„Dacă la activitatea de început a UPU aveam aproximativ 60 de prezentări pe zi, acum numărul acestora s-a dublat şi chiar triplat. În schimb nu a crescut nici numărul de asistente, nici de medici, ba mai rău au plecat 3 medici. S-a reuşit oarecum echilibrarea prin angajarea a doi medici” a declarat şeful UPU, Liviu Cîrlan.

Managerul Vasile Rîmbu susţine că la jumătatea lunii septembrie vor veni la Suceava ministrul Sănătăţii, Cseke Attila şi secretarul de stat Raed Arafat pentru a găsi soluţii la această problemă gravă a spitalului.


Intră acum și în grupul de