DSP Suceava nu da amenzi scolilor


Intră acum și în grupul de

Inspectorii sanitari suceveni au verificat în perioada 15-24 septembrie un număr de 80 de şcoli din judeţ, pentru a vedea ce condiţii oferă elevilor la început de an şcolar, constatând că 41 funcţionează fără autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 6 au autorizaţie sanitară de funcţionare cu program de conformare. Aceştia au descoperit numeroase deficienţe de ordin igienico-sanitar, pentru care însă nu au dat amenzi, ci 40 de avertismente, ştiut fiind faptul că şcolile au nevoie de bani pentru a putea rezolva problema apei curente şi a investi în grupuri sanitare corespunzătoare normelor.

Potrivit şefului departamentului control de la DSP Suceava, Ludovic Abiţei, „majoritatea deficienţelor constatate sunt motivate de conducerilor unităţilor şcolare prin insuficientele resurse financiare alocate acestora de către autorităţile locale”.

Unele şcoli asigură totuşi apa în incintă, pentru spălatul mâinilor, folosind „rezervoare metalice prevăzute cu robinet”, numai că sistemele sunt necorespunzătoare, sursele de apă nefiind verificate din punct de vedere al potabilităţii. Aceasta se întâmplă în 17 dintre şcolile verificate de DSP. În 26 de unităţi de învăţământ, reprezentanţii DSP au găsit closetele aflate în curtea şcolii întreţinute necorespunzător, adică nerenovate şi neigienizate, iar 11 dintre ele nici nu erau vidanjate.

La capitolul „Laptele şi cornul”, s-a constatat că personalul implicat în manipularea acestor produse nu au analize medicale complete, aşa cum cere legea, iar 14 nu aveau cursuri de igienă.

Lista deficienţelor găsite de DSP continuă cu vestiare pentru personal necorespunzătoare în 18 unităţi, iar pentru elevi în 20 de şcoli, săli de clasă neigienizate, săli de sport improvizate în 18 unităţi şcolare.


Intră acum și în grupul de