Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava pentru granița România – Ucraina, marchează Ziua Mondială a Refugiatului: Încă de la inceputul conflictului BRCT Suceava s-a implicat în activități de solidaritate și ajutorare a celor care au ajuns în zonele de graniță


Intră acum și în grupul de

Ziua Mondială a Refugiaților, zi cu implicații majore și pentru România, o dată cu declanșarea conflictului din Ucraina, se marchează anual în data de 20 iunie.

În ultimele luni, în contextul invaziei rusești în Ucraina, România, a devenit una din principalele țări din Europa tranzitate de refugiați. Mai exact, zona transfrontalieră, județele de la granița cu Ucraina, au fost în linia întâi a contactului cu refugiații, odată cu relocarea masivă a ucrainenilor. Milioane de oameni, care, aproape peste noapte, au fost forțați să se confrunte cu realitatea că de acum devin refugiați.

BRCT (Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră) Suceava a trasmis cu ocazia acestei zile că încă de la inceputul conflictului BRCT Suceava s-a implicat în activități de solidaritate și ajutorare a celor care au ajuns în zonele de graniță.

Prin specificul activității, asigurând Secretariatul Tehnic Comun al Programului Operațional România-Ucraina 2014-2020,    s-a implicat activ în facilitarea contactelor între organizațiile internaționale care au acordat asistență umanitară în Ucraina și organizațiile locale partenere sau hub-urile logistice unde autorități din Ucraina şi România lucrează împreună, alături de beneficiarii proiectelor transfrontaliere care au facut eforturi deosebite în a-și ajuta partenerii din Ucraina.

Ca răspuns imediat la provocările impuse de războiul din statul vecin, BRCT Suceava a implementat un proiect pilot de sprijinire financiară a celor nevoiti să-și părăsească țara. Peste 600 de refugiați au primit ajutor financiar direct printr-un proiect pilot derulat dupa model internațional. În cadrul acestuia, 210 familii sunt sprijinite financiar timp de 3 luni pentru acoperirea necesităților zilnice.

Mergând mai departe în identificarea nevoilor din teren și a dialogului continuu cu autoritățile abilitate, BRCT Suceava a initiat și dezvoltarea unei platforme de informare pentru refugiați tradusă în 4 limbi (ucraineană, engleză, rusă și română). Scopul platformei www.standwithukraine.ro fiind acela de a servi drept instrument digital, util, de informare și orientare a celor care tranziteaza județele de la graniță.

Acțiunile multidimensionale întreprinse de BRCT în sprijinul Ucrainei și al poporului ucrainean vizează, pe de o parte, sprijinirea și facilitarea adaptării famiilor relocate în România, și pe de altă parte, susținerea și dezvoltarea capacității de proziliență a poporului ucrainean.

În acest sens este și depunerea aplicației în cadrul apelului de proiecte CEI KNOW-HOW prin care BRCT intenționează să sprijine consolidarea competențelor și a  transferului de know-how în domeniul dezvoltării regionale și a accesării fondurilor europene. Declarația – Un „Plan Marshall” Regional de Acțiune pentru Transferul de Cunoștințe în Ucraina – include un plan detaliat pentru activități regionale de sprijin științific concentrat pe trei direcții majore: Educație și formare; Cercetare și dezvoltare a capacităților de actiune, dar și Internaționalizare și schimb de cunoștințe.


Intră acum și în grupul de