IPS Calinic explică modificarea datei și traseului procesiunii tradiționale cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava: S-a urmărit o participare mai numeroasă și reducerea blocajelor din trafic


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a explicat motivele pentru care a fost modificată data și traseul procesiunii tradiționale cu moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

Amintim că de anul trecut procesiunea tradițională nu se mai organizează în data de 24 iunie imediat după oficierea Sf. Liturghii.

În acest an procesiunea „Calea Sfinților”, în cadrul căreia moaștele Sfântului Ioan cel Nou vor fi purtate de clerici și monahi pe străzile orașului Suceava, potrivit tradiției se va desfășura miercuri, 22 iunie 2022, începând cu ora 18:00.

IPS Calinic arată că modificarea traseului tradițional al scoaterii raclei cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava s-a realizat nu la hram, ci începând cu momentul în care acestea au fost duse în procesiune prin municipiu și apoi prin tot județul, astfel încât toți cei din eparhie să beneficieze de binefacerile rugăciunilor ocrotitorului nostru.

Înaltul ierarh menționează că prin schimbarea zilei procesiunii și a orei la care are loc s-a urmărit coerența și consecvența manifestării de la Suceava în raport cu procesiunile similare din celelalte eparhii ale țării, dar și acordarea posibilității de a fi prezenți unui număr cât mai mare de credincioși, dimpreună cu preoții lor pentru că 24 iunie fiind zi de sărbătoare, preoții și diaconii slujitori nu puteau participa în trecut, la acea oră săvârșind Sfânta Liturghie sau alte servicii în parohii.

Totodată, IPS Calinic spune că schimbarea va duce la crearea unui confort atât de necesar pentru bolnavii și credincioșii care nu puteau în plină zi de vară să participe la acest moment de bucurie, dar și la binecuvântarea, prin procesiune, a cât mai multor locuitori din municipiu și acordarea unei mai mari cinstiri celui care este ocrotitorul urbei și al eparhiei, ceea ce a condus în mod firesc la prelungirea traseului și răspunsul pozitiv la solicitarea de a înălța rugăciuni de cerere și de mulțumire în fața cât mai multor locașuri de cult și a unor instituții reprezentative ale municipiului sau ale județului.

În plus, s-a avut în vedere alegerea unui traseu care să permită deplasarea unei coloane de persoane substanțial mai numeroase față de anii precedenți, ca lungime, dar și ca lățime, pe străzi corespunzătoare, evitarea blocării circulației pe arterele principale pe o perioadă mare de timp.

În ceea ce privește scoaterea din traseul procesiunii a Bisericii Mirăuți, IPS Calinic arată că reprezentanții autorităților locale, cu care s-a consultat și care sprijină arhiepiscopia în organizarea procesiunii, au recomandat, pentru a nu bloca circulația pe Calea Unirii (zona Biserica „Sfânta Înviere” – intersecția cu Str. Mirăuți) pentru un interval de timp destul de lung, necesar coborârii spre Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuți și urcarea spre Biserica „Sfântul Dumitru”) evitarea coborârii coloanei de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” (a Domnițelor) spre  „Sfântul Gheorghe” Mirăuți,  renunțarea la opririle pentru rostirea rugăciunilor la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” (a Domnițelor), în intersecția dintre Calea Unirii și pe Strada Mirăuților, sugerându-se oprirea într-un singur loc,  deplasarea coloanei prin fața Policlinicii și nu pe Bulevardul 1 Mai și Strada Ștefan cel Mare, respectiv prin parcarea de la Magazinul Bucovina și nu pe artera principală.

„În toate cele hotărâte s-a căutat mulțumirea a cât mai multor persoane, inclusiv a participanților la trafic, și nu nemulțumirea celor din vecinătatea Bisericii „Sfântul Gheorghe” Mirăuți sau stricarea unor tradiții locale”, a concluzionat IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de