Saptamana protestelor in invatamantul sucevean


Intră acum și în grupul de

În învăţământul sucevean săptămâna începe cu grevă japoneză la Şcoala din Rădăşeni şi consultarea membrilor din Sindicatul Învăţământ Bucovina- Rădăuţi privind declanşarea grevei de o zi. Cât priveşte Sindicatul Judeţean Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, acesta a stabilit să facă o zi de grevă, pe data de 28 octombrie iar cei aproape 700 de membri ai Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” FEN Suceava urmează a se pronunţa dacă pe 27 octombrie a.c. nu vor mai intra la ore.

În spirit de solidaritate cu profesoara Viorica Ioniţe de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, care de vineri a intrat în greva foamei, cadrele didactice de la şcoala din Rădăşeni au decis vineri, în cadrul unei şedinţe de sindicat, să înceapă de luni greva japoneză. Astfel, acestea vor intra la ore purtând la mâini banderole albe, iar greva va fi pe termen nedeterminat. „Suntem alături de doamna Ioniţe şi o rugăm să renunţe la această formă de protest”, a declarat Dandu Steciuc, liderul de sindicat al cadrelor didactice din Rădăşeni.

Elevii vor face orele de curs după programul normal, profesorii vor preda, numai că vor purta la mâini banderole albe prin care-şi arată solidaritatea cu colega lor de la „Mihai Băcescu”.

De vineri dimineaţă, profesoara Viorica Ioniţe se află în greva foamei, solidarizând în acest fel cu învăţătoarea Cristina Anghel, din Caracal, care a ales aceeaşi formă de protest şi se află în greva foamei de două luni de zile. Viorica Ioniţe face greva foamei şi din cauza proastei salarizări din sistemul de învăţământ românesc.
De altfel, în semn de solidaritate cu demersul învăţătoarei din Caracal, Sindicatul Învăţământ Bucovina- Rădăuţi a organiza în ziua de 21 octombrie 2010 în toate şcolile arondate o grevă japoneză în intervalul orar 11,00 – 13,00.

Cei peste 8.000 de membri afiliaţi la Sindicatul Judeţean Învăţământ „Spiru Haret” Suceava trec direct la acţiune. Aceştia se pregătesc să facă o zi de grevă, pe data de 28 octombrie, dată la care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe Legea Educaţiei. Potrivit liderului Sindicatului Judeţean Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, prof. Constantin Cernica a spus că greva este un semn de protest faţă de asumarea răspunderii, dar şi de solidaritate cu învăţătoarea de la Caracal, Cristina Anghel, aflată în greva foamei de două luni. „Sindicatele au decis închiderea şcolii timp de o zi, atunci când Guvernul a anunţat asumarea răspunderii”, a menţionat Constantin Cernica.

Luni, vor decide şi sindicaliştii de la Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” Rădăuţi, dacă fac grevă . „Miercuri am avut şedinţă şi am transmis în şcoli să discute pe marginea grevei şi să dea luni un răspuns” a precizat Gheorghe Şorodoc, liderul sindical.

Şi preşedintele filialei Cartel Alfa Suceava, Traian Pădureţ, care a precizat că prima zi de grevă ar putea fi pe data de 27 octombrie 2010, ziua în care în Parlament se votează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Traian Pădureţ a spus că în rândul celor aproape 700 de membri ai Uniunii Judeţene a Sindicatelor „Pro Educaţia” FEN Suceava are loc un referendum, aceştia urmând a se pronunţa dacă pe 27 octombrie a.c. nu vor mai intra la ore.

„Vrem să intrăm în grevă în semn de solidaritate cu protestul colegei noastre, învăţătoarea Cristina Anghel, care de 60 de zile este în greva foamei”, a spus Traian Pădureţ, care este şi liderul FEN Suceava.


Intră acum și în grupul de