Hainute pentru copii periculoase, pe piata suceveana


Intră acum și în grupul de

Comisarii suceveni pentru Protecţia Consumatorilor au găsit, în ultima perioadă, pe piaţă, mai multe articole de îmbrăcăminte pentru copii – sugari şi copii mici – care contravin prevederilor legale privind securitatea produselor. „Aceste articole de îmbrăcăminte nu sunt produse sigure, aşa cum sunt definite de normele legale, prezentând riscuri, în cazul nostru majore, fiind un adevărat pericol pentru viaţa copiilor”, a declarat directorul adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, Elena Oanea.

Aceasta a exemplificat cu depistarea la comercializare a unor rochiţe cu şnur în talie, pentru fetiţe de până la 3 ani, ţara de origine India, care, prin lungimea acestui şnur, prezintă riscuri de ştrangulare- prin trecerea acestuia în jurul gâtului şi sufocare-prin introducerea acestuia în gură.

Elena Oanea a spus că s-au mai găsit la vânzare căciuliţe şi pălăriuţe pentru copii sugari care prezintă, deasemenea, riscuri de ştrangulare şi sufocare. „Şnururile sunt lungi, peste 25 cm, astfel încât în momentul îmbrăcării copilului şi legării acestora sub bărbie se formează două laţuri pe care copilul le poate introduce în gură generând riscul de sufocare. Totodată, copilul poate prinde şnururile, le poate desface trecându-le în jurul gâtului, existând riscul de ştrangulare”, a explicat directorul adjunct al CJPC Suceava.

Elena Oanea a arătat că aceste produse nu sunt conforme cu standardele europene de siguranţă a produselor, astfel CJPC Suceava, prin ANPC, a informat prin sistemul RAPEX– Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare- Comisia Europeană, aceasta dispunând interdicţia vânzării acestor produse în spaţiul comunitar.

„Am făcut aceste precizări pentru a atrage atenţia părinţilor ca atunci când achiziţionează îmbrăcăminte pentru copii să fie foarte atenţi ca acestea să nu prezinte riscuri similare celor prezentate sau altele, existenţa în compoziţie a unor substanţe chimice nocive, confecţionarea îmbrăcămintei pentru sugari sau copii mici din materiale „pufoase”, puful putând fi înghiţit sau inhalat de copii, cu nasturi care pot fi înghiţiţi sau introduşi în nas ce ar duce la sufocare,etc”, a menţionat Elena Oanea, rugând în acelaşi timp consumatorii care identifică pe piaţă produse pe care le consideră periculoase, să informeze CJPC Suceava.


Intră acum și în grupul de