Asistentii medicali suceveni isi vor banii luati din salarii


Intră acum și în grupul de

Cadrele medii sanitare din spitalele sucevene, prin Uniunea Judeţeană Sindicală (UJS) Sanitas Suceava, au dat în judecată Ministerele Sănătăţii şi Muncii, contestând reducerea salarială de 25 la sută aplicată în tot sistemul de stat. Potrivit liderului SANITAS Suceava, Ana Ionescu, măsura prin care salariaţii au pierdut un sfert din lefuri nu se justifică în condiţiile în care spitalele nu sunt unităţi bugetare, acestea fiind finanţate din banii asiguraţilor, în funcţie de serviciile furnizate.

Aceasta explică faptul că Ministerele Sănătăţii şi Muncii cu care sunt semnate contractele la nivel naţional sunt răspunzătoare, pentru că ele au promovat legea. Iniţial, spune Ana Ionescu s-a dorit acţionarea în instanţă a spitalelor dar, după ce s-a discutat şi cu avocaţii, s-a ajuns la concluzia că directorii de spitale sunt simpli executanţi.

În opinia liderului sindical sucevean, prin aplicarea reducerii salariale de 25%, s-au încălcat prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară pe perioada 2008-2010.

Ana Ionescu speră că, la finalul procesului, despre care crede că va fi unul de durată, asistenţii medicali îşi vor primi diferenţa de bani între salariul la care erau îndreptăţiţi şi cel primit.

Sindicatul Sanitas Suceava are aproximativ 3.000 de membri, dintre care circa 800 sunt de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava. Şaptezeci la sută dintre membrii de sindicat au semnat pentru acţionarea în instanţă a celor două ministere.


Intră acum și în grupul de