Bucovineanul Cristian Gavrilescu, Doctor Honoris Causa al Universitatii „Stefan cel Mare”


Intră acum și în grupul de

Arhitectul de origine bucovineană, Cristian Gavrilescu, unul dintre arhitecţii care au proiectat Al Burj din Dubai, cel mai înalt turn din lume, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava vineri, la ora 11, în aula din corpul E. Distincţia acordată de universitate la propunerea Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor vine ca o recunoaştere a meritelor arhitectului Gavrilescu, „o personalitate complexă, preocupată permanent de consecvenţa muncii proprii, de performanţă realizată prin ieşirea din tiparele comune şi de stabilirea de noi standarde ale excelenţei”, spune rectorul Adrian Graur, preşedintele comisiei de acordare a titlului.

Cristian Gavrilescu s-a născut la 29 aprilie 1968, la Vatra Dornei, a absolvit Colegiul de Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti, iar în 1998 Institutul de Arhitectură “Ion Mincu” de acolo. “Imediat după absolvire am plecat la New York unde am învăţat meserie, coordonând lucrări guvernamentale în construcţie, pentru că arhitectura este un job care se învaţă pe şantier şi nu la planşetă”, spune chiar arhitectul.

La New York îşi ia masteratul în arhitectură, apoi primeşte licenţa de arhitect pentru statele New York şi Florida, ajungând să lucreze cu unii dintre cei mai renumiţi arhitecţi la nivel mondial, precum Charles Gwathmey şi I.M. Pei, arhitectul piramidei de la Luvru. Întrucât după 11 septembrie 2001 americanii deveniseră “reticenţi” în a mai lucra în statele arabe, arhitectul Gavrilescu a preluat proiectele pe care arhitectul Pei le deţinea în Orientul Mijlociu, printre care şi construcţia Palm Tower sau Al Burj cum i se mai spune, din Dubai, o clădire de peste 1000 metri înălţime.

Din 2005 se mută în Europa, la Londra, lucrând ca specialist în clădiri înalte, dar între timp înfiinţează la Bucureşti propriul studio de design, Geometrik Design. În Dubai a mai lucrat la proiectarea a două turnuri de 50 de etaje, în Kuweit la unul de 70 de etaje, dar în ultimii ani s-a dedicat unor proiecte din ţară, precum Synevo Medical Center şi Pipera Office Tower din Bucureşti, Shoping Center din Baia Mare şi altele.


Intră acum și în grupul de