Noul pachet legislativ in sistemul sanitar este finalizat (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Ministrul Sănătăţii Atilla Cseke a declarat, vineri, la Suceava, că noul pachet legislativ privind eficientizarea mai multor domenii din Sănătate este finalizat, însă mai sunt de clarificat unele aspecte, şi conţine reglementări care ar trebui puse în practică de la 1 ianuarie 2011.

Potrivit lui Cseke, noul pachet legislativ cuprinde câteva măsuri importante şi anume trecerea Fondului unic de Asigurări de Sănătate din administrarea Ministerului Finanţelor Publice în cel a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, introducerea programelor multianuale naţionale de sănătate şi a contractului cadru multianual, dar şi introducerea dreptului de practică limitată pentru absolvenţii facultăţilor de medicină pe competenţe stabilite de MS, cu avizul Colegiului Medicilor din România. El a mai spus că pachetul legislativ conţine şi aspecte legate de relaţia contractuală între CNAS şi furnizorii privaţi.

“Astăzi, Casa Naţională susţine că reglementarea legală în vigoare obligă Casa Naţională să încheie contracte cu toţi furnizorii privaţi contracte de prestări servicii. Dorim să reglementăm foarte clar acest lucru pentru că nu poate exista o asemenea obligaţie. Este o posibilitate, urmează să ai nişte criterii de calitate, în funcţie de acele criterii de calitate, dacă se îndeplinesc, să închei contracte cu furnizori privaţi”, a spus Cseke.

El a explicat că se doreşte ca un procent de 50 la sută din sumele colectate la fondul Unic de Asigurări de Sănătate de la nivelul judeţelor să rămână la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate, sume ce vor fi redirecţionate către spitale sau alţi furnizori de servicii medicale, arătând că în acest fel va exista o motivaţie în plus pentru aceste instituţii în colectarea fondurilor.

Totodată, Ministrul Sănătăţii a ţinut să precizeze că va introduce în noul pachet legislativ prevederea privind înfiinţarea unor comitete judeţene de sănătate, aşa cum este cel înfiinţat la Suceava de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, arătând că în urma descentralizării este necesară o coordonare şi o colaborare la nivel judeţean între autorităţile locale care au în subordine spitale, managerii acestora, reprezentanţii asociaţiilor profesionale şi autorităţile judeţene.

El a mai spus că în cadrul acestor comitete pot fi elaborate strategii judeţene în domeniul sănătăţii şi măsuri ce se doresc a fi implementate la nivel judeţean.
Ministrul Sănătăţii a spus că introducerea programelor multianuale naţionale de sănătate şi a contractului cadru multianual va conduce la o mai bună predictibilitate în sistemul de sănătate.


Intră acum și în grupul de