Deficit de personal in spitalele din Romania, odata cu aderarea la UE (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Ministrul Sănătăţii, Cseke Atilla, a apreciat, vineri, la Suceava că problema resurselor umane în sistemul sanitar a apărut în momentul intrării în Uniunea Europeană, dar că fenomenul migraţiei forţei de muncă nu este unul particular României, ci şi altor ţări europene.

Cseke a spus că numărul certificatelor de conformitate eliberate în 2010 nu l-a depăşit pe cel al anului 2007, anul intrării României în Uniunea Europeană, arătând că cei mai mulţi au plecat în anul 2007, însă cumulat de-a lungul anilor, anul acesta pare mult mai vizibil acest fenomen.

El a arătat că personalul medical care a plecat la muncă din străinătate a părăsit domenii deja deficitare în privinţa resurselor umane, respectiv ATI, Radiologie sau Urgenţe.

Cseke a spus că fenomenul migraţiei forţei de muncă nu este unul particular în România arătând că şi ţări ca Ungaria sau Polonia se confruntă cu aceeaşi problemă.

Ministrul Sănătăţii a spus că potrivit datelor oficiale, în Franţa, la 1 ianuarie 2009, din cei 8631 de medici cetăţeni străini care lucrau în sistemul francez de sănătate, 16 la sută sunt belgieni, 12 la sută sunt cetăţeni români, 11 la sută germani, 10 la sută algerieni şi 8 la sută italieni.


Intră acum și în grupul de