Diabetul a ucis opt suceveni in primele trei trimestre ale acestui an


Intră acum și în grupul de

Pentru a marca Ziua Mondială a Diabetului, Direcţia Sănătate Publică Suceava a desfăşurat acţiuni de informare a populaţiei despre diabet prin distribuirea a 2000 de pliante şi a utilizat 1300 de teste pentru măsurarea glicemiei. „Acţiunile s-au adresat atât populaţiei tinere, fiind implicată Şcoala Postliceală Sanitară de Stat Suceava şi Şcoala Postliceală Sanitară „Cristiana” Suceava, cât şi a populaţiei adulte şi vârstnice din Şerbăuţi, Bălcăuţi, Ciprian Porumbescu, Rădăuţi, Udesţi, Liteni şi Dorneşti”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, menţionând că Ziua Mondială a Diabetului este pe 14 noiembrie.

Diabetul zaharat, o boală extrem de periculoasã prin complicaţiile pe care le dă, are o răspândire mondială semnificativă şi nu ţine cont de vârstă. La nivel naţional incidenţa acestei boli a crescut.

Incidenţa mare a diabetului face din această afecţiune o problemă de maximă importanţă socială pentru că omul bolnav de diabet are anumite limite fizice care, inevitabil, determină limitări sociale şi profesionale. Pentru limitarea aspectelor sociale induse de diabetul zaharat, este nevoie de o implicare fermă a statului, a lumii medicale şi a societăţii civile pentru controlul acestui fenomen.

În judeţul Suceava sunt înregistraţi cu diabet 19.748 de bolnavi, din care 10.590 în mediul urban şi 9.158 în rural, ceea ce corespunde la un procent de 2,78 la sută de locuitori.

În primele 9 luni ale anului, au fost depistate 1.344 cazuri noi, respectiv 11 cazuri la grupa de vârsta 0-14 ani, 976 cazuri la grupa de vârstă 15-64 ani şi 357 cazuri la 65 şi peste 65 de ani de bolnavi cu diabet.

Din cazurile nou depistate, 104 sunt insulinodependenţi, iar 1.230 cazuri sunt noninsulinodependenţi.

Din nefericire, în primele trei trimestre ale acestui an, în judeţul Suceava, au fost înregistrate opt decese datorate diabetului.


Intră acum și în grupul de