„Renuntati la tutun pana la Craciun!”


Intră acum și în grupul de

Sub deviza „Fără tutun, pentru o viaţă mai lungă şi sănătoasă !”, Ministerul Sănătăţii le adresează fumătorilor îndemnul „Renunţaţi la tutun până la Crăciun!”. Pe 18 noiembrie este „Ziua Naţională fără Tutun”, zi dedicată încurajării renunţării la fumat. În fiecare an, România celebrează în cea de-a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, „Ziua Naţională fără Tutun”.

Ministerul Sănătăţii s-a implicat în combaterea fumatului prin finanţarea subprogramului de terapie a consumului de tutun „STOP FUMAT”, coordonat de Institutul Naţional de Pneumologie „Marius Nasta” şi a subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos, coordonat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„Simplul sfat de a renunţa la fumat nu este suficient pentru ca fumătorul să treacă la fapte. Fumatul induce dependenţă fizică şi psihică, iar a renunţa la fumat poate fi mai uşor sau mai dificil, în funcţie de motivaţia celui care încearcă să facă acest pas. Asistarea fumătorilor într-un cadru medical, atunci când aceştia decid să se lase de fumat, este una dintre intervenţiile care şi-au demonstrat eficacitatea în alte ţări, crescând procentul celor care reuşesc să renunţe la acest obicei”, declară specialiştii în terapia tabagismului.

Programul „STOP FUMAT” este finanţat exclusiv din contribuţiile instituite asupra produselor din tutun aşa zisa „taxa pe viciu” şi asigură, gratuit, tratamentul medicamentos pentru cei care doresc să renunţe la fumat. Suma alocata programului în 2010 este de 5.137.000 lei. Din aceste fonduri, până la 1 noiembrie a.c., au primit tratament gratuit peste 13.000 de români.

În anul 2009, 40% dintre cei care au urmat tratamentul integral în cadrul programului au renunţat la fumat. Pentru anul 2010, Ministerul Sănătăţii aşteaptă o rată mai mare de succes, având în vedere şi creşterea motivării fumătorilor datorată preţului mai mare a pachetului de ţigări.

Ceea ce trebuie să facă un fumător care doreşte să-şi ofere lui şi celor dragi un cadou de nepreţuit cu ocazia Sărbătorilor – premizele unei vieţi sănătoase – este să apeleze Tel Verde STOP FUMAT sau website-ul programului pentru a afla unde este cel mai apropiat medic care îl poate ajuta să abandoneze fumatul.

Cu cât o persoană renunţă la tutun mai devreme, cu atât şansele de reuşită sunt mai mari, iar riscul unor boli scade.

Tel Verde STOP FUMAT: 08008STOPFUMAT (apelabil gratuit din reţeaua Romtelecom)
Website: www.stopfumat.eu

Implementarea programului duce la prevenţia bolilor produse de fumat: infarct miocardic, cancer pulmonar, bronhopneumopatia obstructive cronică, cardiopatie ischemica, etc.


Intră acum și în grupul de