Noua Lege a Farmaciei va obliga municipiul Suceava sa aiba cel putin 5 farmacii non-stop

Potrivit noii legi a Farmaciei, municipiul Suceava va trebui să aibă cel puţin 5 farmacii non-stop, în condiţiile în care în momentul de faţă există doar una. Obligatoriu, câte o farmacie deschisă zi şi noapte vor trebui să aibă şi municipiile Fălticeni, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc.

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii a prezentat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea Legii Farmaciei nr. 266/2008. „Modificarea Legii Farmaciei reprezintă o necesitate având în vedere că la sfârşitul acestui an încetează aplicabilitatea criteriului demografic privind înfiinţarea farmaciilor comunitare. Renunţarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fără limită a farmaciilor comunitare, iar, în prezent, în România există un număr suficient de farmacii prin care se asigură aprovizionarea cu medicamente a populaţiei. Mai mult, dacă eliminăm acest criteriu există pericolul transferului farmaciilor din mediul rural în cel urban”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Noua Lege a Farmaciei prevede că înfiinţarea unei farmacii comunitare în mediul urban să se realizeze în funcţie de numărul de locuitori şi la o distanţă de minimum 500m de o altă farmacie comunitară.

De asemenea, în noua formă a Legii, s-a eliminat excepţia înfiinţării farmaciilor în centre comerciale, gări şi aerogări. Prin excepţie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unităţi farmaceutice doar pe o rază de 100 m de spitalele care au compartimente de permanenţă sau UPU, cu condiţia ca farmacia să aibă orar permanent.

O altă prevedere importantă care a fost introdusă în lege este aceea a serviciului de permanenţă în unităţile farmaceutice.

Asigurarea asistenţei farmaceutice permanente a populaţiei este obligatorie pentru minim o farmacie în localităţile cu cel puţin 20 000 locuitori. Metodologia de funcţionare se va stabili, conform Ordinului ministrului, adoptat cu consultarea Colegiului Farmaciştilor din România în termen de 60 de zile de la adoptarea Legii.

“Vreau să vă dau câteva exemple care justifică această decizie. În judeţe ca Ilfov, Bistriţa -Năsăud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomiţa nu există nicio farmacie cu program permanent, în timp ce în judeţe ca Braşov, Galaţi, Alba, Olt, Satu Mare, Suceava, Vrancea sau Caraş Severin există doar o farmacie cu program permanent”, a declarat ministrul CSEKE Attila.

În aceste condiţii, municipiul Suceava, ce are aproximativ 110.000 locuitori va trebui să aibă minim 5 farmacii non-stop, iar Fălticeni cu circa 30.000 locuitori, Rădăuţi cu peste 27.000 locuitori şi Câmpulung Moldovenesc cu circa 20.000 vor trebui să aibă câte una. Măsura nu va fi obligatorie pentru Vatra Dornei, ce are 16.000 locuitori, Humor cu 15.000 şi Siret cu aproximativ 10.000.

Conform noilor prevederi o farmacie va putea fi înfiinţată şi va funcţiona ca o societate comercială, în care farmacistul este asociat unic sau este în asociaţii de farmacişti care deţin cel puţin 51% din acţiuni.

„În acest fel, vom readuce farmacia în mâinile farmacistului. Numai când unitatea farmaceutică va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceutice a unităţii respective”, a spus ministrul Sănătăţii.

În 19 mai 2009, Curtea de Justiţie din Luxembourg, care s-a pronunţat în cauzele C-531/106 şi C-171/07, privind deţinerea şi administrarea unei farmacii numai de către farmacişti, a decis că fiecare stat membru poate adopta măsuri care să diminueze, cât mai mult posibil, riscul pentru sănătatea publică, inclusiv riscul pentru o aprovizionare sigură şi de calitate a populaţiei cu medicamente.

„Vrem să ne asigurăm că farmaciile nu devin nişte societăţi comerciale care urmăresc doar profit. Sigur că şi un farmacist are ca obiectiv obţinerea de profit. Dar, în calitate de farmacist profesionist, nu va administra farmacia în scop exclusiv economic, ci dintr-o perspectivă profesională”, a adăugat ministrul Cseke Attila.

O altă prevedere importantă este aceea care se referă la funcţia de farmacist-şef. Dacă până în prezent farmacistul -şef, conducea unitatea doar în baza unui certificat de membru al Colegiului Farmaciştilor din România, conform noii prevederi legale va putea deveni farmacist-şef, doar farmacistul care va face dovada unei experienţe de cel puţin 2 ani în profesie. Acesta va avea dreptul de a conduce o singură unitate farmaceutică în care are şi norma de bază.

În noua Lege există două alte importante prevederi, în premieră, astfel, va fi interzisă vânzarea pe internet a medicamentelor de către farmaciile comunitare. Măsura urmăreşte realizarea calităţii actului farmaceutic.
De asemenea, farmaciile şi drogheriile vor fi obligate să primească de la pacienţi medicamentele expirate pentru a fi distruse în condiţiile legii.
Nerespectarea acestor prevederi reprezintă contravenţii şi vor fi sancţionate, conform prevederilor legale.

În momentul de faţă, singura farmacie din municipiul Suceava care funcţionează non-stop este fosta unitate farmaceutică nr.68, ce aparţine de Dornafarm, şi este situată lângă Spitalul Judeţean Suceava. faptul că farmacia a ales să vină în sprijinul sucevenilor, care au nevoie de medicamente şi pe timp de noapte, implică şi multe costuri suplimentare. Spre deosebire de celelalte unităţi farmaceutice din municipiu, acest furnizor se servicii farmaceutice înregistrează costuri de întreţinere şi administrare mult mai mari.

Pe de altă parte reprezentanţii farmaciilor spun că, pentru ca o farmacie să funcţioneze non-stop este nevoie de minimum 7 farmacişti angajaţi şi, în acest context costurile cu salariile sunt foarte mari, altfel spus, este greu ca o farmacie să susţină program de noapte.