Start la Rezidentiat pentru viitorii medici ai Sucevei


Intră acum și în grupul de

În Centrul Universitar Bucureşti, cei 36 de candidați suceveni au susținut duminică, Concursul de Rezidențiat. După încheierea sesiunii de înscrieri, la Direcţia de Sănătate Publică Suceava şi-au depus dosarele de candidatură 30 de absolvenţi de medicină generală şi 6 de medicină dentară.

Din nefericire, doar 4 dintre posturile de rezidenţi scoase de spitalele din judeţul Suceava şi-au găsit şi candidaţi. „Avem doar 4 dosare pentru posturile de la spitalele din judeţ, respectiv câte un dosar pentru cel de neurologie şi cel de ATI de la Spitalul din Rădăuţi, un dosar pentru psihiatrie la spitalul de profil din Câmpulung Moldovenesc şi unul de ATI la Vatra Dornei. Restul şi-au depus dosare pentru locuri libere”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, bioing. Adrian Popescu.

Acesta a explicat că cei 32 de candidaţi pe locurile libere, după specializare, vor putea opta pentru posturile pe care vor dori, atunci când vor fi scoase la concurs de spitale, de oriunde din ţară.
Spitalele din judeţul Suceava au nevoie de 9 medici rezidenţi, pentru specializări precum anestezie-terapie-intensivă (ATI), medicină de urgenţă, cardiologie, neurologie şi psihiatrie.

Mai exact, Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava are nevoie de 3 rezidenţi-medici urgentişti pentru Unitatea de Primire a Urgenţelor- SMURD. De un medic rezident urgentist are nevoie şi Compartimentul de Primiri Urgenţe din Spitalul Municipal „Sf. Dr. Cosma şi Damian” Rădăuţi, aici solicitându-se şi un rezident cu specialitatea ATI şi un altul de neurologie.

De un rezident ATI are nevoie, pentru secţia de Chirurgie generală, şi Spitalul Municipal Vatra Dornei. Spitalul Orăşenesc Siret are nevoie de un rezident pentru Cardiologie, iar Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc are vacant un post de psihiatru.

Pentru specialitatea farmacie clinică, la concursul de rezidenţiat sunt 7 posturi de farmacişti pentru farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor din judeţ. Astfel, Spitalul Judeţean Suceava scoate la concurs 4 posturi de farmacişti rezidenţi, iar spitalele municipale Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni, precum şi cel de Psihiatrie Cronici Siret – câte un post. Din nefericire, nici un absolvent nu a depus dosarul pentru vreunul dintre aceste locuri vacante.

La nivel național, anul acesta 5130 absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie susţin concursul de Rezidenţiat. Aceştia vor concura pe 3 505 locuri şi posturi pe care Ministerul Sănătăţii le-a scos la concurs.
Cei mai mulţi medici tineri, 4318, s-au înscris pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, un număr de 701 au optat pentru locurile şi postul din domeniul medicină dentară, iar restul de 111 vor susţine specialitatea în farmacie.
Raportat la anul trecut, nu există modificări în ceea ce priveşte tematica şi bibliografia, precum şi sistemul de test grilă cu 200 întrebări ce trebuie completat pe o durata de 4 ore.

Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Pentru rezidenţiatul pe post clasificarea se face pe fiecare post.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii pune accent pe pregătirea medicilor specialişti. Este nevoie de mai mulţi specialişti în spitalele din ţară şi din această cauză au fost luate două măsuri importante: reducerea cu un an a duratei de Rezidenţiat pentru 36 de specialităţi şi eliminarea Rezidenţiatului cu durata de 7 ani.
”Atenţia noastră se îndreaptă pentru medicii tineri şi căutăm diverse soluţii pentru a-i aduce mai repede în sistem şi pentru a-i păstra aici. O măsură ar fi aceea a dreptului limitat de liberă practică sau cea a creşterii veniturilor medicilor tineri”, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Ministerul Sănătăţii, în noul pachet legislativ care va fi definitivat în această perioadă, prevede introducerea dreptului limitat de practică pe anumite competenţe stabilite de MS cu avizul Colegiului Medicilor din România.

Tinerii absolvenţi ai facultăţilor de medicină vor putea fi angajaţi după ce termină facultatea ca ajutoare în anumite secţii, la UPU sau cabinetele medicilor de familie.
Vor lucra sub îndrumare, fără a avea dreptul la parafă sau semnătură.

De asemenea, în noul pachet legislativ Ministerul Sănătăţii propune ca orice rezident, după 3 ani, din anul 4, să poată lucra cu competenţe limitate. Pentru fiecare specialitate comisiile de specialitate vor stabili competenţe limitate.
Măsura va duce la reducerea deficitului de personal. De asemenea, medicul tânăr câştigă experienţă direct în pregătirea profesională. Se vor forma profesionişti mai buni pentru sistem şi aceştia vor fi responsabilizaţi.


Intră acum și în grupul de