Un an de biometrice la Suceava


Intră acum și în grupul de

După ce au existat tot felul de discuţii mai mult sau mai puţin aprinse pe seama paşaportului biometric se pare că sucevenii au început să capete tot mai multă încredere în noul model al actului de călătorie peste graniţele ţării noastre.

La un an după ce a ajuns şi la Suceava, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple înregistrează tot mai multe cereri pentru eliberarea noului paşaport.

În conformitate cu Regulamentul Consiliului Europei privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre, România, ca stat membru, produce primele paşapoarte electronice începând cu data de 01.01.2009 iar în judeţul Suceava, emiterea acestor documente a început la data de 23.11.2009.

Astfel pe parcursul unui an de zile au fost înregistrate aproape 29.000 de cereri de eliberare a paşapoartelor din care peste 27.000 la ghişeele serviciului iar 1.802 la misiunile diplomatice din străinătate.

„Cu toate acestea se poate vorbi de o scădere constantă faţă de anii anteriori în ce priveşte solicitările de paşapoarte în general, motivată şi de posibilitatea persoanelor cu vârste de peste 14 ani de a călători în statele membre ale Uniunii Europene pe baza cărţii de identitate aflată în termen de valabilitate”, ne-a declarat comisar şef de poliţie, Angela Cleopatra Irimia.

În plus, începând cu luna februarie a acestui an, cetăţenii români aflaţi peste hotare pot depune cereri de eliberare a paşapoartelor electronice/temporare la toate misiunile diplomatice ale ţării noastre în străinătate, costurile fiind în jurul sumei de 100 de euro.


Intră acum și în grupul de