Olimpicii internationali ai Sucevei, premiati de Ministerul Educatiei


Intră acum și în grupul de

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a organizat luni, 29 noiembrie, festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut distincţii la olimpiadele şi concursurile şcolare internaţionale în anul şcolar 2009-2010. Evenimentul a avut loc la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti, cu începere de la ora 14.00.

Au fost recompensaţi 120 de elevi , printre care şi suceveni, câştigători a 140 de distincţii (31 de medalii de aur sau premii I, 51 de medalii de argint sau premii II, 55 de medalii de bronz sau premii III şi 3 menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale (juniori şi seniori) de matematică, biologie, filosofie, geografie, chimie, fizică, informatică, limbă, comunicare şi literatură română, limbă latină, astronomie şi astrofizică. De asemenea, vor fi premiaţi cei 154 de profesori care i-au pregătit, precum şi cele 62 de şcoli din care provin laureaţii.

Potrivit reglementărilor în vigoare, şi în acest an, prin ordin al ministrului Educaţiei, cuantumurile premiilor acordate medaliaţilor la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline au fost indexate. Astfel, noile cuantumuri pentru premianţii la olimpiade internaţionale sunt: 11.300 lei – medalie de aur şi premiul special pentru punctaj maxim, 8.750 lei – premiul I/medalie de aur, 7.500 lei – premiul II/medalie de argint, 5.350 lei – premiul III /medalie de bronz şi 3.650 lei – menţiune (sau diplome echivalente).

Valorile noilor premii acordate elevilor care s-au impus în competiţiile regionale (olimpiade balcanice, Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Yakuţia, Olimpiada Central Europeană de Informatică, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev”) sunt: 4.000 lei – premiul I/medalie de aur, 3.400 lei – premiul II/medalie de argint, 2.650 lei – premiul III /medalie de bronz/medalie de bronz şi 2.300 lei – menţiune (sau diplome echivalente).

Pentru profesorul/ profesorii care au pregătit elevul/ elevii se acordă un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ. Fondul total de premiere alocat de MECTS este de 1.823.725 lei.

La nivelul judeţului nostru, o elevă de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie secţiunea juniori, care s-a desfăşurat în Crimeea , Ucraina, localitatea Sudak. Crăciun Iustina este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni şi a participat pentru prima oară la această olimpiadă. Aceasta a fost pregătită de chiar de tatăl ei, dr. Crăciun Petru, profesor la Colegiul Agricol Fălticeni şi coordonator al Cercului de Astronomie de la Palatul Copiilor.

De asemenea, trei elevi suceveni au fost premiaţi al Etapa Internaţională a Olimpiadei de Limbă, Comunicare şi Literatură Română „George Călinescu” ce a avut loc la Constanţa. Astfel, Sabine-Marie Ţăranu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” pregătită de prof. Gheorghe Cîrstian a obţinut premiul I, Andreea Cîmpan, clasa a VII-a de la Şcoala nr.3 Rădăuţi, îndrumată de prof. Sextilia Crăciun a obţinut premiul II iar Mihai Cîrjă, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, meditat de prof. Domnica Oniga a luat premiul III.

Toţi trei au primit şi câte un premiu special.


Intră acum și în grupul de