Demersuri pentru aducerea unui angiograf de un milion de euro la Spitalul Judetean


Intră acum și în grupul de

Până la înfiinţarea unui centru de cardiologie şi radiologie intervenţională prevăzut a se realiza în parteneriat cu Erste Bank, la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, există şanse ca în jumătate de an, unitatea spitalicească să aibă un angiograf, tot cu sprijinul băncii, informează managerul Vasile Rîmbu.

„Consiliul Judeţean şi spitalul sunt în tratative cu Erste Bank pentru înfiinţarea unui centru de cardiologie şi radiologie intervenţională pe principiul parteneriatului public privat, dar o asemenea iniţiativă ar însemna o clădire nouă şi ar putea dura 2-3 ani până la realizarea ei. De aceea facem demersuri ca în cadrul spitalului, prin acest parteneriat, să aducem un angiograf, care costă cam un milion de euro”, a precizat Vasile Rîmbu.

Înfiinţarea unui astfel de centru este şi dorinţa preşedintelui Societăţii Române de Radiologie şi Radiologie Intervenţională, dr. Gheorghe Iana, exprimată cu prilejul vizitei făcute la spital, la sfârşitul săptămânii trecute. Acesta a spus că ar putea fi un centru regional care să deservească şi judeţe apropiate, şi şi-a exprimat intenţia de a pregăti specialişti şi de a face demonstraţii practice la Suceava.

Reamintim că divizia de investiţii din cadrul Erste Bank şi-a exprimat interesul pentru încheierea un parteneriat public-privat cu CJ Suceava în vederea construirii unei clinici de cardiologie în cadrul spitalului sucevean.

Spitalul Judeţean deţine deja o importantă aparatură imagistică, printre care un computer tomograf, RMN şi Mamograf, iar un angiograf ar completa acest compartiment.

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor, iar intervenţia are loc într-o încăpere asemănătoare unei săli de operaţii. Prin intermediul unui cateter se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor care urmează a fi investigate. Pe lângă diagnosticare, prin această intervenţie se poate face şi un tratament endovascular al unor afecţiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive, dilatările unor stenoze aparţinând arterelor periferice sau artere coronare care vascularizează inima, explică specialiştii.


Intră acum și în grupul de