Muzeul de Arta „Ion Irimescu” din Falticeni, in reabilitare


Intră acum și în grupul de

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, în care se află cea mai mare colecţie de autor din ţară, se află în reabilitare. Primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, a informat că licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a fost câştigată de firma SC Euras Satu Mare, investiţia urmând să fie finalizată până la sfârşitul lunii februarie 2012. Primarul Tofan a spus că municipalitatea a reuşit să obţină o finanţare de 5,6 milioane de lei pentru proiectul „Repararea, reabilitarea şi modernizarea obiectivului de patrimoniu Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, sumă la care se adaugă 240.000 de lei, reprezentând contribuţia municipalităţii fălticenene.

Proiectul se derulează prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltare durabilă şi promovarea turismului; Domeniul de Intervenţie 5.1- Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.

„La această dată, lucrările se încadrează în graficul stabilit prin proiect. A fost realizată organizarea de şantier şi se lucrează la construcţia noului corp de legătură al muzeului. În această etapă se pune accent pe lucrările de rezistenţă care, în paralel cu montarea noii învelitori, pregătesc clădirea muzeului pentru lucrările care se vor desfăşura, pe timpul iernii, în interior”, a explicat Vasile Tofan.

În momentul de faţă, patrimoniul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” se află amplasat în două corpuri principale de clădire, unul cu principalele spaţii de expunere şi opere de artă, şi unul în care funcţionează Galeriile de Artă şi în care se află şi apartamentul maestrului.

„Muzeul de Artă Ion Irimescu reprezintă un obiectiv de patrimoniu cultural deosebit de important pentru municipiul Fălticeni, trezind un interes semnificativ în rândul iubitorilor de cultură, deşi clădirea principală, a cărei reabilitare face obiectul acestui proiect, este închisă din anul 2003. Cu toate acestea, instituţia muzeală este inclusă în prezent în circuitul public, iar turiştii au acces la locuinţa sculptorului şi la o parte din Colecţia Ion Irimescu, aflate în clădirea B a Muzeului”, a mai menţionat primarul din Fălticeni.

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” a fost inaugurat în anul 1974 şi adăposteşte cea mai mare colecţie de autor din ţară, cu peste 300 de sculpturi, 1.000 de lucrări de grafică şi pictură şi 5.500 de volume de artă în care este prezentată opera artistului fălticenean. Muzeul este unicul de acest gen din România şi al doilea din lume după Colecţia „Rodin” de la Paris. Nu în ultimul rând, Vasile Tofan a spus că pe lângă proiectul de reabilitare a Muzeului de Artă “Ion Irimescu”, Primăria Fălticeni finanţează din fonduri proprii reabilitarea clădirii în care funcţionează „Galeria Oamenilor de Seamă”.

Acesta a amintit că în cursul anului trecut au fost realizate lucrări de reabilitare şi la Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”. „În ceea ce priveşte clădirile de patrimoniu cultural ale Fălticeniului, trebuie spus că, în perioada următoare, sunt vizate investiţii în reabilitarea Casei Memoriale Mihail Sadoveanu şi a Bibliotecii Municipale Eugen Lovinescu”, a mai subliniat primarul Tofan.


Intră acum și în grupul de