Numar crescut de donatori la final de an


Intră acum și în grupul de

Cadrele Centrului Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava abia de au avut timp să respire în această lună, numărul de donatorii fiind unul mare. „Până acum avem deja 590 de donatori, iar până la finalul lunii sigur vom depăşi luna noiembrie când am avut 624 de donatori. Nu vom avea probleme cu asigurarea necesarului de sărbători. De fapt în timpul sărbătorilor şi cererea este mai scăzută. Nu se operează decât urgenţele. Singura grupă de sânge cu deficit este AB negativ, pentru că este o grupă rară”, a declarat miercuri, directorul CJTS Suceava, Maria Pilat.

Aceasta a precizat că a crescut numărul de donatori fidelizaţi. „Am avut mai puţini aparţinători ai pacienţilor din spitale ce au venit să doneze pentru apropiaţii lor, dar au fost mai mulţi dintre cei care au mai donat şi până acum. Pe noi de fapt această categorie ne interesează pentru că aceştia cunosc regulile şi avem mai puţine rebuturi. Ei ştiu că nu trebuie să mănânce gras şi să bea băuturi alcoolice cu două zile înainte de donare. Aceştia sunt testaţi. Dacă avem neapărat nevoie de vreunul dintre ei, îl sunăm şi vine şi donează, mai ales dacă este o grupă cu deficit”, a spus Maria Pilat, menţionând că peste 50 la sută dintre donatori sunt cei fidelizaţi.

Atunci când numărul donatorilor este mare şi cel al rebuturilor este pe măsură. „De vreo două săptămâni avem mai multe rebuturi. Lumea a început să taie porcii şi se mănâncă mai gras şi atunci şi rebuturile au mai crescut”, a subliniat directorul CJTS Suceava.

Maria Pilat a mai adăugat că, pentru luna ianuarie 2011 se aşteaptă la un număr mai scăzut de donatori, dar din februarie se va reveni.


Intră acum și în grupul de