Apel catre donatorii ce au mancat copios de sarbatori sa amane prezentarea la CJTS


Intră acum și în grupul de

Nu toţi cetăţenii care se prezintă la Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava sunt acceptaţi să doneze. „Cele mai multe cazuri în care refuzăm donarea au la bază alimentaţia şi consumul de alcool. Facem apel la donatori, unii vin de la mulţi kilometri, să nu se prezinte la noi, dacă au consumat cu o zi înainte mâncăruri grase sau băuturi alcoolice. Unii sunt sinceri şi recunosc înainte de a recolta sânge pentru analize şi atunci îi refuzăm, dar alţii nu ne spun şi atunci sângele devine rebut”, a declarat directorul CJTS Suceava, Maria Pilat.

Aceasta a precizat că, în cazul rebuturilor pierderea este de câteva sute de lei pe o recoltare. „Se pierd pungi de recoltat, reactivi, şi se pierde sângele, pentru că în aceste situaţii nu avem ce face cu el, şi e păcat, şi apoi plătim şi crematoriul, acolo unde ajung aceste pungi cu sânge de rebut”, a explicat Maria Pilat.

Potrivit normelor în vigoare, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în 3-4 ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.

Pot fi donatoare de sânge persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. În ceea ce priveşte limita maximă a vârstei de donare, directorul CJTS Suceava a ţinut să sublinieze că se acceptă persoane de 59 de ani să doneze, în cazul celor care au mai făcut acest lucru. „Nu poţi să vii la vârsta de 59 de ani şi să faci prima donare”, a afirmat Maria Pilat.

De asemenea, nu sunt primite la recoltare femeile care cântăresc mai puţin de 58 kg, în cazul bărbaţilor greutatea corporală minimă fiind de 60 kg. Totodată, tensiunea arterială maximă nu are voie să depăşească 180 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg.

Nu pot da sânge persoanele care au consumat înainte alcool sau alimente bogate în grăsimi, care au afecţiuni acute, afecţiuni cronice cardio-vasculare, boli de piele, pulmonare, psihice, sau care au fost operate de ulcer.


Intră acum și în grupul de