„Magia Craciunului” i-a cuprins si pe elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului


Intră acum și în grupul de

Elevii clasei a XII-a C de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, au pus pe scena Casei de Cultură din localitate, o piesă de teatru scrisă de eleva Elena Piţuc, cu titlul “Magia Crăciunului”, pornind de la teme sociale prinse într-un text care a impresionat şi a dat de gândit multora dintre participanţi. „Piesa a fost concepută ca un mănunchi de scenete, fiecare a surprins o altă problemă socială.

A imortalizat imaginea femeii de afaceri care îşi neglijează familia şi care nu poate închega o relaţie adevărată cu fiica ei dar pe care spiritul Crăciunului o face să revină la o atitudine firească. A pus în scenă patronii care suprasolicită angajaţii în preajma Crăciunului, oamenii străzii care ajung acolo din motive independente de ei, femeia cu o căsnicie nefericită care încearcă să-şi refacă viaţa, adolescenta care vrea să-şi pună capăt zilelor în urma unui eşec sentimental, prietenele care înlocuiesc ura cu afecţiune”, precizează profesoarele Cîmpan Brînduşa Luminiţa şi Mihorianu Adriana Alina cu menţiunea că elevii coordonaţi de diriginta, Zup Mariana, au conceput un afiş, au vândut bilete, au oferit aranjamente de Crăciun celor din sală şi au hotărât ca toţi banii din vânzări să fie folosiţi pentru a bucura pe cineva.

Mesajul clar al piesei a fost că toate problemele ar putea fi rezolvate dacă oamenii ar ţine cont de cei din jurul lor mai mult, dacă sentimentele ar fi adevărate şi nu simulate, dacă tot ce ţine de viaţă ar fi filtrat prin inimă şi nu prin interese meschine.

„Cei doi îngeri din piesă, surorile Botezat, şi cei patru îngeraşi, fetiţe de 4-5 ani au reuşit să emoţioneze şi să ţină sala cu sufletul la gură. Finalul, colindele cântate cu acompaniament la chitară, de eleva Duceac Andreea a fost o încoronare a efortului depus. Toţi elevii clasei a 12-a C au urcat pe scenă cu lumânări în mână şi au reuşit să ajungă şi la cel mai insensibil suflet. O clasă întreagă s-a implicat în activitate, în repetiţii, în tot ce a însemnat o experienţă unică pentru toţi cei prezenţi”, au ţinut să spună cele două profesoare de la colegiul humorean.

Proiectul a continuat cu o vizită a elevilor la Pârteştii de Sus, unde şi-au propus să lumineze sărbătorile bătrânilor de acolo. Cele două maici, maica Elena şi maica Timoteia i-au primit pe toţi şi le-au arătat ce înseamnă să fii abandonat de familie, să devii inutil şi să nu ai lângă cine să petreci sărbătorile. Aşezământul de bătrâni de acolo, creat la iniţiativa preotului Vrăjitoru din Pârteşti, este locul unde elevii Colegiului Alexandru cel Bun au ales să meargă de ani de zile cu diverse prilejuri.

„Sunt 10 bătrâni îngrijiţi acolo, erau 14 anul trecut dar au murit patru. I-am cunoscut atunci pe toţi, fiecare cu povestea lui de viaţă, fiecare cu tristeţea sa şi cu regretul că a îmbătrânit. E cutremurător ce auzi din gura măicuţelor care ştiu fiecare detaliu. E trist să afli că, nici măcar la moartea unui părinte, copiii nu sunt în stare să reacţioneze. Sunt bătrâni abandonaţi, cu copii realizaţi în viaţă dar care i-au considerat o povară inutilă şi i-au lăsat la poarta azilului. Aşezământul nu poate asigura acelor bătrâni condiţii pe perioada iernii deoarece nu există surse de căldură adecvate. O donaţie, de la un patron care a rămas anonim, le-a adus centrala dar mai e cale lungă până la montare, achiziţionarea caloriferelor şi a boilerului pentru apă caldă.

Nimeni nu poate să-şi imagineze cum se poate trăi doar din donaţii până ce nu vede ce au văzut acei elevi, copii aproape maturi care poate vor învăţa să aprecieze mai mult ceea ce au: părinţi, o casă, condiţii, căldură şi familie. 1000 de lei au fost oferiţi acelor bătrâni, bani care vor ajuta la achiziţionarea unui calorifer sau două, iar alţi 200 de lei au fost folosiţi pentru a le procura alimente. Nu e suficient dar, aşa cum spuneau maicile, orice şi oricât e valoros pentru că în timp se poate dota clădirea cu toate cele necesare care să asigure un mediu modest de trai pentru cei adăpostiţi acolo”, au adăugat cele două cadre didactice.

„Chiar dacă nu sunt televizate, aceste donaţii au devenit un obicei la Colegiul Alexandru cel Bun şi sunt o şansă pentru elevi şi, de ce nu, pentru profesori, de a dobândi o imagine reală asupra vieţii aşa cum este ea în jurul nostru”, au concluzionat profesoarele Cîmpan şi Mihorianu.


Intră acum și în grupul de