Din cauza etnobotanicelor, vanzarea plantelor medicinale este in pericol


Intră acum și în grupul de

Începând cu 1 aprilie 2011, toate plantele medicinale şi tratamentele homeopate vor fi interzise în Uniunea Europeană dacă nu vor fi însoţite de certificate speciale de autorizare, atât de scumpe încât obţinerea lor ar fi practic imposibilă. Mai precis, după intrarea în vigoare a Directivei Europene privind Medicamentele Tradiţionale din Plante (THMPD), cele mai multe dintre produsele care acum se găsesc la Plafar, Drogherii sau care se vând sub formă de suplimente alimentare vor trebui reomologate, chiar dacă sunt folosite în siguranţă, iar plantele din compoziţie au girul timpului.

Potrivit noii legi, ele vor fi considerate droguri pentru că se vând în formă naturală, fără a fi prelucrate. Înregistrarea lor în vederea comercializării va presupune teste costisitoare, de peste 100.000 de euro pentru fiecare compus natural. Este greu de crezut că producătorii vor avea o asemenea forţă financiară, iar produsele naturiste vor dispărea, practic, de pe piaţă.

Farmaciştii suceveni sunt intrigaţi de această măsură a Uniunii Europene şi spun că, în loc să interzică plantele vindecătoare, specialiştii UE ar trebui să identifice modalităţi de a controla şi monitoriza comercializarea lor. Aceştia cred că specialiştii UE vor să interzică plantele medicinale pentru că minorii consumă din ce în ce mai mult etnobotanice.

Farmaciştii spun că oamenii îşi pun speranţa în plantele medicinale şi nu ar trebui interzise ci controlate. Mai exact Ministerul Sănătăţii ar trebui să autorizeze magazinele naturiste şi să existe instituţii care să le controleze.


Intră acum și în grupul de