Spitalele sucevene vor suporta din veniturile proprii cheltuielile salariale ce depasesc 70 % din buget (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Din acest an, spitalele nu mai au voie să aibă cheltuieli de personal mai mari de 70%, cifră sub care, în 2010, din cele 10 unităţi spitaliceşti din judeţul Suceava doar două spitale s-au încadrat – Suceava şi Vatra Dornei, două au fost la limită – Fălticeni şi Municipalul Câmpulung Moldovenesc, iar restul sub acest procent, unele ajungând şi la 80%.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Adrian Popescu a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Judeţean Suceava, a reuşit cel mai bine să-şi drămuiască banii alocaţi prin buget, cheltuielile de personal fiind de 52,12%, anul trecut. Este urmat de Spitalul Municipal Vatra Dornei, cu un procent de 68,70%.

Spitalele municipale din Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc au depăşit cifra stabilită de lege cu 0,67, respectiv 0,68 la sută, spitalele orăşeneşti Siret şi Gura Humorului au alocat 72,50%, respectiv 75% din cheltuieli pentru plata personalului. Cu cele mai mari cheltuieli la capitolul salarial au fost la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung, cu 77,45%, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, cu 79,80%, şi Spitalul de Boli Cronice Solca, unde cheltuielile de personal au ajuns la 80,61% din buget. De altfel, la Solca, unitate cu 70 de paturi sunt 67 de salariaţi.

În condiţiile unor depăşiri la cheltuielile de personal, spitalele respective n-au reuşit să aloce bani suficienţi pentru medicamente şi materiale sanitare. Astfel, la spitalul din Solca pentru medicamente s-au alocat 2,08% din buget, la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, 2,90%, la Spitalul orăşenesc Siret – 4,94%, iar la cel din Rădăuţi – 5,76 la sută. Celelalte spitale au avut la medicamente alocaţii bugetare cuprinse între 6 şi 16%, acest din urmă procent fiind la Spitalul Judeţean Suceava.

Adrian Popescu a precizat că Ordonanţa de Urgenţă nr. 133 din 30 decembrie 2010 aduce modificări la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, una fiind la articolul 1891, nou introdus după art.189. Potrivit acestuia, „veniturile realizate de unităţile sanitare publice prin contractele de servicii medicale încheiate cu CAS nu pot fi folosite pentru investiţii în infrastructură, dotarea cu echipamente medicale, acoperirea cheltuielilor de personal peste limita maximă prevăzută (70%)”, depăşirile trebuind suportate din alte surse, dar tot în condiţiile legii.


Intră acum și în grupul de