Ambulanta Suceava, pagubita cu 400 mii de lei de apelurile false la 112


Intră acum și în grupul de

Apelurile false de la 112 au afectat şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava. Potrivit directorului SAJ Suceava, Daniel Martiniuc, deplasările ambulanţelor la solicitări care s-au dovedit false au costat anul trecut Serviciul de Ambulanţă Judeţean 400.000 lei, adică 4 miliarde în bani vechi dacă s-ar socoti doar la valoarea cea mai mică pe kilometru. Acesta a precizat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că, pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească, în 2010 au fost în total 52 799 de solicitări, 1077 dintre acestea fiind false.

„Au fost cazuri când dispeceratul s-a prins că e o farsă şi n-a trimis echipajul, dar de cele mai multe ori ambulanţa a plecat la solicitări. Mai sunt cazuri când pacientul îşi revine şi cel care a chemat ambulanţa nu iese s-o aştepte la punctul stabilit. Trebuie să se ştie că persoana care cheamă ambulanţa trebuie să aştepte în dreptul casei sau unde se dă un punct de reper, dar asta nu se întâmplă uneori şi e foarte greu de căutat acul în carul cu fân”, a spus directorul Martiniuc.

Daniel Martiniuc a menţionat faptul că anul trecut au existat 289 de apeluri false la Staţia Suceava, 324 la substaţia de la Fălticeni, 169 la Rădăuţi, 139 la Gura Humorului, 85 la Câmpulung, 60 la Vatra Dornei, 5 la Siret şi 6 la Broşteni.

Asistenta şefă de la SAJ, Lidia Papuc a reamintit populaţiei că „noi nu onorăm de cât solicitările prin 112, nu pe telefonul fix sau prin cunoştinţe”. Aceasta a spus că anul trecut Suceava a stat totuşi bine la acest capitol, doar 3% din solicitări fiind făcute prin telefonul fix de la dispecerat, restul la 112, faţă de alte judeţe unde 30% din apeluri au fost pe alte telefoane.


Intră acum și în grupul de