Fundatia „Orizonturi”: Comasarea Spitalului de Psihiatrie Campulung inseamna „pasi inapoi”


Intră acum și în grupul de

Şi organizaţiile neguvernamentale pledează pentru păstrarea Spitalului de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, în actuala formă. Spre exemplu Fundaţia “Orizonturi” din Câmpulung Moldovenesc, organizaţie ce activează în domeniul sănătăţii mintale, consideră că trecerea Spitalului de Psihiatrie în componenţa Spitalului Municipal ca secţie a acestuia, înseamnă „paşi înapoi” şi „întoarcerea la servicii minimale care nu pot răspunde complexităţii cazurilor cu care se confruntă”.

Potrivit reprezentanţilor fundaţiei, „specificitatea tratării tulburărilor psihice presupune pe lângă tratament medicamentos terapii adecvate care pregătesc pacientul pentru reintegrarea în comunitate”, iar serviciile oferite acum de Spitalul de Psihiatrie nu se vor regăsi în contextul managementului de spital general. „Din păcate, procesul de reorganizare se bazează pe soluţii rapide, improvizaţii, rezolvări de moment care nu au în spate proiecte şi programe pe termen scurt, mediu şi lung pentru dezvoltarea logică, coerentă a unor alternative la spitalizare, a serviciilor de asistenţă comunitară”, precizează reprezentanţii Fundaţiei „Orizonturi”.

În opinia acestora, nevoile pacientului trebuie să stea înaintea oricărui criteriu financiar, iar luarea unei decizii precum cea de comasare a Spitalului de Psihiatrie cu spitalul municipal „nu poate fi aplicată fără o consultare prealabilă a factorilor implicaţi, inclusiv a organizaţiilor neguvernamentale care activează în domeniul sănătăţii”.

Fundaţia „Orizonturi” este o organizaţie neguvernamentală care activează în domeniul sănătăţii mintale din 1995, printre membrii săi numărându-se beneficiari actuali şi foşti ai unor servicii de psihiatrie, aparţinători ai acestora, susţinători legali, specialişti (medici, asistenţi medicali, psihologi, asistenţi sociali) şi alte persoane care doresc să sprijine activităţile acesteia. Având misiunea de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu probleme de sănătate mintală, fundaţia desfăşoară foarte multe programe, unele împreună cu Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung.

Unul de o importanţă deosebită este „Echipa mobilă”. Acest proiect s-a dezvoltat în cadrul Centrului de Sănătate Mintală al Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, aceasta deplasându-se periodic la persoanele cu risc aflat în evidenţă.


Intră acum și în grupul de