Primul caz de gripa noua din acest an din Suceava


Intră acum și în grupul de

Un sucevean în vârstă de 40 de ani se află sub supraveghere la domiciliu, după ce suspiciunea de gripă nouă a fost confirmată. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Adrian Popescu, a informat joi dimineaţă, că în după-amiaza zilei precedente, s-a primit „confirmarea pentru primul caz de infecţie cu virus gripal AH1N1 la o persoană de sex masculin, de 40 de ani, din Municipiul Suceava”. „Forma uşoară de boală nu a necesitat internarea pacientului, acesta fiind tratat la domiciliu sub supravegherea medicului de familie”, a precizat Adrian Popescu.

Acesta a subliniat că pacientul nu s-a vaccinat antigripal. „În acest context, reamintim că principala măsură de prevenţie este vaccinarea antigripală care se desfăşoară prin cabinetele medicilor de familie”, a menţionat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

Pentru că acest caz a apărut pe fondul creşterii numărului de infecţii acute respiratorii, săptămâna trecută fiind înregistrate la medicii de familie din judeţ peste 3.200 viroze DSP Suceava reaminteşte populaţiei măsurile de protecţie.

Gripa se transmite de la om la om atât pe cale aeriană prin vorbit, strănut, tuse cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale contaminate ale acestuia.

Ca măsură de protecţie nasul şi gura trebuie acoperite cu batista în timpul strănutului sau al tuşitului. Batistele personale nu se împrumută iar cele de unică folosinţă se aruncă după utilizare; mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun; se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile; se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.); spălatul frecvent al mâinilor; persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Iarna trecută, la nivelul judeţului Suceava s-au înregistrat peste 200 de cazuri de gripă nouă şi mai mult de 10 decese.


Intră acum și în grupul de