Andrei Marga- Doctor Honoris Causa al Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Auditoriumul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava a fost, luni, gazda acordării titlului de Doctor Honoris Causa rectorului Universităţi „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, prof.univ.dr. Andrei Marga.

Acesta s-a declarat „sincer emoţionat”, spunând că „mi-am dat seama că la Suceava e o universitate care contează prin o serie din activităţile sale” şi că o serie de specialităţi printre care Electronica, Mecatronica, Silvicultura, Filologia sunt „din cele de vârf din România”, dar şi în străinătate. „Omagiez activitatea vizibilă a rectorului Graur de transformare profundă a programelor, dar şi a infrastructurii. Universitatea suceveană poate sta cu fruntea sus în rândul universităţilor din România şi din afara ei”, a declarat rectorul Marga.

„Onorăm o personalitate proeminentă a vieţii academice contemporane şi a culturii româneşti, ale cărui remarcabile contribuţii în domeniul filosofiei se bucură de o largă recunoaştere europeană şi internaţională. Universitatea noastră omagiază în special creaţia ştiinţifică a gânditorului, înscris deja în patrimoniul cultural românesc, cu o anvergură internaţională impresionantă”, a spus în Laudatio rectorul Adrian Graur, preşedintele comisiei de acordare a titlului, la propunerea Facultăţii de Istorie şi Geografie.

Acesta a subliniat că, „o activitate atât de bogată şi prestigioasă a fost încununată prin acordarea valorosului premiu Herder, în 2005, cunoscut drept premiul Nobel al Estului, care se acordă din 1964 unor personalităţi ce s-au evidenţiat prin performanţele lor în domeniul artelor şi al ştiinţelor, şi care au contribuit astfel în mod exemplar la conservarea şi extinderea moştenirii culturale europene. „Este unicul român care a primit această distincţie la care a mai fost nominalizat doar Constantin Noica”, a menţionat rectorul Graur în Laudatio.

Considerat „una din vocile marcante ale filosofiei şi teoriei argumentării”, rectorul Andrei Marga s-a născut în 1946, la Pietriş, Bistriţa Năsăud. A obţinut diploma de licenţă în filosofie la “Babeş Bolyai” în 1971 şi a urmat apoi stagii de pregătire la universităţi de Freiburg, Frankfurt, după ’90 studiind la Washington. Din 1990 deţine funcţii la nivelul universităţii clujene, iar între 1997 şi 2000 a fost ministru al Educaţiei.

A scris 36 de cărţi, 91 de studii şi articole în diferite limbi şi 15 în limba română.

Andrei Marga este Doctor Honoris Causa a unor prestigioase universităţi din România, Ungaria, Franţa, SUA şi a primit numeroase distincţii şi titluri onorifice, printre care Ordinul Naţional pentru Merit, rangul Mare Cruce, acordat de preşedintele României. Crucea Transilvană, Medalia Pontifică, acordată la Vatican în 2003 şi 2006.

Întreaga conducere a Universităţi „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca a fost prezentă, luni, în Auditorium-ul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Alături de aceştia s-a aflat şi fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei.


Intră acum și în grupul de