Sucevenii din Burdujeni ar putea fi primii beneficiari ai unui centru de permanenta medicala (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Fie că vor sau nu, medicii de familie vor trebui să activeze în centrele de permanenţă ce urmează a fi înfiinţate, iar Direcţia de Sănătate Publică Suceava are deja intenţia de a înfiinţa o asemenea unitate în cartierul sucevean Burdujeni, în clădirea fostului cinematograf, care a fost reamenajat de Primărie.

Directorul DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că, în cartierul Burdujeni „e o afluire mare de populaţie” şi există şi mai mulţi medici, de aceea e potrivit acolo un centru de permanenţă.

În opinia acestuia, prin acest mod ar putea fi deserviţi şi pacienţi de la Salcea, Plopeni, Adâncata-Călugăreni şi chiar Zvoriştea şi Pătrăuţi.

Înfiinţarea centrului de la Burdujeni este prima propunere concretă lansată de DSP Suceava, urmând ca în perioada următoare să fie stabilite şi alte zone unde ar putea funcţiona astfel de centre.

Marţi, în Monitorul Oficial, a apărut ordonanţa care modifică legea referitoare la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă. „Conform legii, nu putem face primii paşi în organizarea acestor centre până nu ne consultăm că CAS şi administraţiile publice locale, pentru că acestea din urmă au obligaţii cu privire la asigurarea spaţiilor şi a cheltuielilor de întreţinere a lor. Nouă ne revine obligaţia de a stabili centrele şi de a asigura trusele de urgenţă”, a precizat Ludovic Abiţei.

Potrivit acestuia, pentru organizarea celorlalte centre se va ţine cont de anumite trasee, de felul cum circulă maşinile, pentru a exista un acces mai uşor către serviciile de sănătate şi cele de urgenţă. „Se va discuta şi cu primăriile, sunt zone în care primarii nu prea vor să se angajeze în asemenea plăţi, dar şi zone în care vor primarii dar nu şi medicii ”, a afirmat şeful DSP Suceava.

Acesta a explicat că numărul centrelor care se vor înfiinţa în judeţ depinde de bugetul alocat de Ministerul Sănătăţi. „Câţi bani se dau, vom împărţi şi vom vedea câţi medici putem antrena şi în funcţie de asta stabilim câte centre se vor face”, a menţionat Ludovic Abiţei, subliniind că vor fi alese zonele unde există 6-8 medici care ar putea să asigure gărzi, o dată pe săptămână, fiindcă, aşa cum prevede ordonanţa, un număr minim de 5 medici pe centru, ar însemna o gardă odată la 3 zile, ceea „e total nepotrivit pentru sănătatea lui”.

Până acum, discuţiile purtate de conducerea DSP cu reprezentanţii medicilor de familie pe marginea înfiinţării unor astfel de centre nu s-a soldat cu propuneri concrete, medicii nefiind „entuziasmaţi” de faptul că sunt obligaţi să facă gărzi, altfel riscând penalităţi. „Medicii s-au plâns că trebuie să plătească asistenţii din acelaşi buget. Eu ştiu că şi acum îi plătesc la fel. În centrele de permanenţă plata nu e diferită numai că se face contract pe altă structură”, a declarat dr. Abiţei.

Acesta a spus că cei care se împotrivesc cel mai mult să lucreze în centrele de permanenţă, sunt medicii navetişti. „Cei mai mulţi opozanţi sunt medicii navetişti, care locuiesc în oraş. Ei oricum nu sunt de găsit la cabinet, fiindcă pleacă pe la ora 14. Sau medicii care lucrează în alt sector medical în afara orelor de program şi nu vor să facă de gardă în centrul de permanenţă. Medicii tineri şi cei fără o listă de pacienţi completă vor dori să lucreze în centre de permanenţă”. A subliniat şeful DSP Suceava.

Până pe 25 februarie, DSP trebuie să prezinte ministerului lista cu medicii care vor lucra în aceste centre, care vor fi funcţionale din aprilie, când intră în vigoare şi contractul cadru pe 2011.

Potrivit noii reglementări, medicii de familie aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial la centrele de permanenţă sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre, începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. În zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul 08.00-08.00, a doua zi.

Centrele de permanenţă se vor putea înfiinţa atât în oraşele mari, cât şi în zonele rurale, Ministerul Sănătăţii urmărind ca pacienţii să poată accesa servicii de asistenţă medicală primară, indiferent de oră şi de zonă. Pentru serviciile acordate în cadrul centrelor de permanenţă, medicii de familie vor fi retribuiţi, suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă. În cazul în care medicii de familie nu respectă obligaţiile impuse de noile reglementări, CAS va diminua lunar, cu 10%, valoarea minimă garantată a punctului per capita, respectiv venitul lunar al medicilor nou-veniţi într-o localitate.

„Medicii din start au mers pe partea negativă. Ministrul consideră că au şi o obligaţie nu numai drepturi”, a conchis şeful DSP Suceava.


Intră acum și în grupul de