Daca vor sa pastreze spitalele propuse pentru comasare, primarii suceveni trebuie sa suporte cheltuielile de asistenta medicala


Intră acum și în grupul de

Primarii care nu vor să reprofileze spitalele în cămine de bătrâni sau să le comaseze tebuie să suporte cheltuielile privind asistenţa medicală după 1 aprilie, întrucât Casa de Asigurări de Sănătate (CSAS) va sista de la această dată finanţarea unităţilor pe vechiul statut. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că „nu-i poate obliga nimeni să transforme spitalele în cămin, este o opţiune”, dar până la 31 martie, autorităţile locale trebuie să opteze.

Autorităţile locale au trei opţiuni. Una dintre ele este să transforme spitalul în cămin de vârstnici cu sprijinul autorităţilor, prin Ministerul Muncii, alta să eficientizeze spitalul şi acesta să devină centru de permanenţă cu sprijin de la Ministerul Sănătăţii. Ultima variantă ar fi ca unitatea sanitară să rămână spital, dar după 1 aprilie nu va mai avea contract cu casa de asigurări de sănătate, astfel că primăria va trebui să se ocupe de finanţarea serviciilor medicale.

Primarii din Câmpulung Moldovenesc şi Siret nu sunt deacord cu propunerea Ministerului Sănătăţii de comasare a spitalelor de Psihiatrie cu spitalele Municipal şi, respectiv, Orăşenesc.

În opinia primarului municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban proiectul de Hotărâre de Guvern propus de minister, care prevede comasarea Spitalului de Psihiatrie cu Spitalul Municipal din localitate nu este corect întrucât cele două spitale trebuie să fie independente.

Acesta sugerează să se analizeze cu seriozitate problema spitalelor propuse pentru comasare ministerul trebuind să aibă în vedere şi importanţa politicilor de sănătate mintală. Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, a cărei importanţă şi valoare sunt recunoscute în comunitatea internaţională de psihiatrie, este angrenat în mai multe proiecte internaţionale şi nu poate să le deruleze decât ca unitate spitalicească de sine stătătoare.

În ceea ce priveşte oraşul Siret unde spitalul de psihiatrie ar trebuie comasat cu cel orăşenesc, primarul Adrian Popoiu a subliniat că cele două spitale trebuie să funcţioneze independent şi, şi-a exprimat nemulţumirea deoarece autoritatea locală nu a fost consultată. Acesta precizează că proiectul bugetului local pentru 2011 prevede funcţionarea independentă a celor două spitale.

Primarul Popoiu a fost director al Spitalului de Psihiatrie Cronici din Siret, şi în opinia sa transformarea acestuia într-o secţie a Spitalului Orăşenesc este o greşeală. Acesta subliniază că, în condiţiile în care se va adopta o Hotărâre de Guvern privind comasarea, aceasta va fi atacată în instanţă.

Cât priveşte oraşul Solca, unde Spitalul de Boli Cronica a fost propus pentru a fi reprofilat în cămin de bătrâni, primarul Valeruţ Tăranu Hofnar este de părere că acesta trebuia păstrat deoarece aici se tratau oamenii mai învârstă cu posibilităţi materiale reduse.


Intră acum și în grupul de