Sindicatul „Bucovina” Radauti someaza conducerea ISJ Suceava sa nu mai avizeze statele de plata ale scolilor


Intră acum și în grupul de

Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului zona Rădăuţi a trimis joi, către şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, Petru Carcalete, o adresă prin care îl somează să interzică avizarea statelor de plată de către serviciul salarizare normare a IŞJ Suceava. „Statele care au fost avizate zilele acestea au fost cele întocmite conform OUG nr.41/2009, ordonanţă care a fost declarată neconstituţională prin decizii succesive ale Curţii Constituţionale a României. Vă reamintim faptul că acest lucru este ilegal şi nu faceţi decât să respectaţi adrese ale MECTS şi MF care se referă la OUG nr.1/2010 abrogată prin Legea 285/2010, care face trimitere la OUG 41/2009, despre care am amintit mai sus” scrie liderul Sindicatului din zona Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc în solicitarea trimisă şefului IŞJ Suceava.

Acesta spune că potrivit HG 1395/2010, singurul document care trebuie avizat de către ISJ Suceava este cel prevăzut de art.4 (5) şi care prevede că plata cheltuielilor cu salariile stabilite conform legii şi contribuţiile aferente acestora se face pe baza statelor de personal avizate de către inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Gheorghe Şorodoc subliniază că aceleaşi prevederi se regăsesc şi în adresa Ministerului de Finanţe nr.15472/04.02.2011 semnată de Secretar de Stat Gheorghe Gherghina, care face referire de trei ori la noţiunea de stat de personal.

„Dacă practica de până acum va continua sindicatul nostru va depune plângere penală atât pentru Dumneavoastră cât şi pentru şeful Serviciului salarizare normare din cadrul IŞJ Suceava, motivul acestora fiind obstrucţionarea aplicării hotărârilor judecătoreşti irevocabile referitoare la o încadrare corectă a personalului didactic şi personalului didactic auxiliar”, menţionează în somaţie liderul sindical rădăuţean.

De la mijlocul săptămânii trecute trezoreriile din judeţ au blocat toţi banii pentru salarii, deşi în zilele anterioare la o parte din şcoli aceştia au fost daţi. Potrivit lui Gheorghe Şorodoc „s-a ajuns la o stare conflictuală privind plata salariilor în învăţământ” întrucât de la Ministerul Educaţiei s-a trimis „o notă care din punctul nostru de vedere nu are nici o valoare, pentru că este doar o adresă care recomandă ca reîncadrarea privind salariile pe 2011 să se aplice după reglementări legislative, fie abrogate, fie declarate neconstituţionale”.

Potrivit unei ultime note de la MECTS, inspectoratele şcolare „au obligaţia de a aviza şi valida statele de personal şi de plată ale unităţilor de învăţământ”, iar salariile cardelor se vor plăti la un nivel mai mic, conform vechii ordonanţe de urgenţă şi nu conform Legii 221/2008, mărite cu 15%, la nivelul lunii octombrie 2010.

Liderul de sindicat mai reclamă faptul IŞJ deşi nu este ordonator de credite, este pus să vizeze statele de plată, de funcţii, de personal. „Statele de plată se avizează de către IŞJ la fiecare început de an şcolar şi apoi nu se mai modifică, aşa că nu mai este necesară o nouă avizare”, a subliniat Gheorghe Şorodoc.

Speriaţi că vor rămâne şi fără puţinii bani, în condiţiile în care sunt plini de datorii şi cu copii la şcoală sau facultate, o serie de cadre didactice au acceptat că statele de plată să fie duse la IŞJ pentru avizare, chiar dacă acest lucru înseamnă încălcarea legii.

Potrivit IŞJ Suceava, în condiţiile intrării în vigoare a noii legi a salarizării, instituţia are obligaţia să vizeze statele de personal, mai exact să facă o „revizuire a acestor state de personal”.

Pe de altă parte, IŞJ Suceava a vizat aceste state de personal ale unităţilor care au prezentat aceste documente.

Reamintim că, în momentul de faţă Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului zona Rădăuţi desfăşoară o amplă campanie de depunere de plângeri penale împotriva a doi secretari de stat şi trei directori din Ministerul Educaţiei precum şi a directorilor de trezorerii din judeţ, fiind acuzaţi că „blochează punerea în aplicare a unor sentinţe definitive şi irevocabile drept pentru care salariaţii unităţii de învăţământ se află în imposibilitatea de a primi drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2011”.


Intră acum și în grupul de