Amenzi și material lemnos confiscat în urma controalelor la două firme din Rășca implicate în achiziționarea, debitarea și comercializarea de materiale lemnoase


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au desfășurat noi acțiuni de verificare și control în domeniul silvic, în încercarea de a combate ilegalitățile legate de debitarea, depozitarea și comercializarea de material lemnos. În urma a două controale efectuate la unități economice din comuna Râșca, polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 16.000 lei și au confiscat aproximativ 50 de metri cubi de lemn, evaluat la peste 12.000 lei.

În perioada 21-23 iunie 2023, polițiștii au colaborat cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava și au efectuat un control la o societate cu sediul în comuna Râșca și la o altă unitate economică din satul Slătioara, ambele fiind implicate în achiziționarea, debitarea și comercializarea de materiale lemnoase. Depozitele acestor societăți erau învecinate și nedelimitate.

În cadrul controlului, polițiștii și lucrătorii silvici au realizat inventarul materialului lemnos existent în depozitele societăților și au comparat aceste date cu înregistrările din sistemul electronic SUMAL 2.0. La societatea din comuna Râșca, s-a constatat că aceasta deținea ilegal o cantitate de 10,1 metri cubi de lemn rotund de lucru rășinoase, fără documente care să ateste proveniența legală. De asemenea, depozitul nu era împrejmuit conform normelor în vigoare, iar fotografiile atașate unor avize de însoțire a materialului lemnos nu permit identificarea încărcăturii. Ca urmare, s-au aplicat trei sancțiuni contravenționale în valoare de 6.000 lei, conform legislației în vigoare, și s-a dispus confiscarea cantității de 10,1 metri cubi de lemn, evaluată la 2.555 lei.

La a doua unitate economică, situată în satul Slătioara, s-a constatat că operatorul economic deținea în mod ilegal o cantitate de 39,213 metri cubi de lemn rotund de lucru rășinoase, fără documente legale. Depozitul societății nu era împrejmuit corespunzător conform normelor în vigoare. Ca urmare, s-au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 10.000 lei, iar cantitatea de 39,213 metri cubi de lemn a fost confiscată și predată în custodia Ocolului Silvic Fălticeni, conform prevederilor legale.

Polițiștii atrag atenția asupra necesității respectării legislației în domeniul silvic și anunță că vor continua acțiunile și controalele pentru identificarea și sancționarea celor care încalcă normele în vigoare. Astfel de demersuri vor fi întreprinse și în viitor, în vederea protejării fondului forestier și tragerii la răspundere a celor care comit delicte silvice.


Intră acum și în grupul de