Chirurgie artroscopica la Spitalul Bethesda


Intră acum și în grupul de

În premieră pentru Suceava, sâmbătă, la Spitalul Bethesda au fost realizate primele patru intervenţii prin chirurgia artroscopică. Intervenţiile au fost realizate de către medicii ortopezi Răzvan Bandac şi Mircea Macovei, de la Spitalul Judeţean Suceava, sub coordonarea medicului specialist Dan Cionca, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Iaşi. Acest lucru a fost posibil în urma achiziţionării unui aparat de artroscopie Stryker, de ultimă generaţie, în valoare de 50.000 euro, care permite rezolvarea cazurilor cu patologie la nivelul articulaţiilor, în special ale genunchiului.

Managerul acestui spital, dr. Ştefan Puşcaşu, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, că aceste intervenţii reprezintă „un eveniment în lumea medicală suceveană” şi, totodată, ultimul său vis împlinit în materie de investiţii în aparatură. „Este o aparatură ultra-modernă care va scuti suceveni de deplasări în ţară pentru a-şi rezolva problemele de ortopedie. Mă simt ca un soldat cu promisiunile îndeplinite, aparatura pentru chirurgie artroscopică fiind ultima investiţie. Acum putem spune că la Spitalul Bethesda, împreună cu Spitalul Judeţean, se practică o medicină de performanţă la nivel european şi de clinică universitară” a declarat dr. Puşcaşu.

Chirurgia artroscopică e o tehnică modernă curentă care se adresează tuturor articulaţiilor, dar în special a celor mari, cum ar fi genunchiul, şoldul şi umărul, fiind deosebit de utilă în tratarea problemelor la menisc sau ligamente.

Avantajele ei sunt caracterul minim invaziv al intervenţiei, recuperarea rapidă a pacientului şi reintegrarea lui socio-profesională cu costuri minime, a precizat dr. Cionca.

Existenţa acestui gen de intervenţie la Suceava este cu atât mai binevenită cu cât Bucovina e o importantă zonă turistică cu o traumatologie specifică, a precizat dr. Răzvan Bandac, şeful secţiei ortopedie de la Spitalul Judeţean Suceava. „Sunt multe accidente la schi şi sanie, aşa numite accidente de sezon, în plus sunt multe accidente rutiere care duc la leziuni grave care pot fi tratate artroscopic. Deşi se spune că operaţia e costisitoare, are beneficii ulterioare datorită raportului preţ-calitate. Se scurtează timpul de recuperare al pacientului, fiind de până la 50-70 de ori mai rapid ca la intervenţia clasică. În 3-4 zile pacientul poate merge la serviciu, nu necesită doze terapeutice de antibiotice, faţă de celelalte tratamente, iar în tratamentul anticoagulant cantitatea de medicamente reprezintă o treime faţă de cea folosită prin alte metode. Intervenţia se aplică la pacienţii tineri, cu leziuni de menisc, care au nevoie de recuperare rapidă dar şi în scopuri paleative, la adulţi cu deteriorări degenerative”, a spus dr. Bandac.

Pacienţii cu probleme la articulaţii se vor putea adresa de-acum, pentru diagnosticare şi pentru intervenţii la cei doi medici de la Spitalul Judeţean, care vor face programările şi vor colabora, pentru o perioadă mai lungă, cu medicul ieşean.
Intervenţia costă circa 2000 lei, cu tot cu spitalizare.
Jumătate din valoarea echipamentelor de artroscopie Stryker, reprezintă contribuţia spitalului Bethesda, cealaltă jumătate fiind obţinută prin donaţie.


Intră acum și în grupul de