Transformare a Spitalului Solca in camin de batrani pe ultima suta de metri


Intră acum și în grupul de

Spitalul de Boli Cronice Solca riscă să rămână fără finanţare dacă administraţia locală nu face demersuri pentru transformarea unităţii sanitare aflată pe lista de reprofilare în cămin de bătrâni, întrucât de la 1 aprilie intră în vigoare noul contract cadru privind asistenţa medicală pentru 2011 şi 2012, iar CNAS va aloca bani unităţilor pe structurile reorganizate. Primarii care refuză să reprofileze spitalele în cămine de bătrâni trebuie să suporte cheltuielile privind asistenţa medicală după 1 aprilie, întrucât casa de asigurări de sănătate va sista de la această dată finanţarea unităţilor pe vechiul statut.

„Nu-i poate obliga nimeni să transforme spitalele în cămin, este o opţiune. Totuşi, până la 31 martie, autorităţile locale trebuie să opteze”, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

De altfel, acesta din urmă a realizat un program de interes naţional, „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice”. Mai exact, la propunerea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Guvernul României a aprobat un program care vizează dezvoltarea unei reţelei de cămine pentru persoane vârstnice, finanţate de la bugetul de stat.

Programul „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice” se adresează, în primul rând, autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care decid până la data de 31 martie 2011, dacă se înscriu în acest program şi doresc înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine şi care sunt menţionate în Hotărârea adoptată de Guvern.

Potrivit ministrului Sănătăţii, pot accesa acest program şi alte autorităţi locale care au în subordine spitale ce nu au fost menţionate explicit în actul normativ.

Programul se va derula pe o perioadă de aproximativ 3 ani, începând cu prima zi a lunii aprilie 2011 şi până în data de 31 decembrie 2013 şi are ca scop asigurarea unei îngrijiri de lungă durată şi de calitate pentru persoanele vârstnice care şi-au pierdut autonomia funcţională şi nu-şi mai pot continua viaţa în condiţii de siguranţă la propriul domiciliu.

Timp de 33 de luni, căminele nou înfiinţate în acest program vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Bugetul total este de 200.000 000 lei, iar pentru anul acesta va fi alocată suma de 55.000 000 lei.

Ministerul Sănătăţii estimează că, prin acest program vom putea asigura îngrijirea şi asistarea unui număr cuprins între 1500-4200 persoane vârstnice, în funcţie de câte din unităţi sanitare propuse de către noi vor fi reorganizate.

Conform datelor Ministerului Muncii, în prezent, în România există un număr insuficient de cămine pentru persoane vârstnice, raportat la cel al persoanelor vârstnice care au nevoie de servicii sociale.

Cât priveşte personalul sanitar din cele 67 unităţi sanitare, însemnând 677 de medici şi 2.085 de asistenţi medicali, Ministerul Sănătăţii subliniază că va fi preluat în cadrul căminelor pentru vârstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate.

„Nimeni nu îşi va pierde locul de muncă, avem nevoie de personal calificat”, a afirmat CSEKE Attila, ministrul Sănătăţii.

„Este pentru prima dată când statul finanţează, integral de bugetul de stat, fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice”, a mai adăugat ministrul Cseke.

Aceste precizări vin numai bine, deoarece primarul oraşului Solca, Valeruţ Tăranu Hofnar declara că „un cămin de bătrâni ar putea funcţiona în localitate doar dacă va exista un contract de finanţare cu Ministerul Muncii, întrucât Primăria Solca nu are posibilităţi financiare de a susţine singură o asemenea unitate”.

Reamintim că propunerea de reprofilare a unităţii nu a fost primită bine de administraţia din Solca deoarece populaţia din zonă este îmbătrânită, iar o parte din cetăţeni „îşi prelungeau zilele” adresându-se acestui spital.


Intră acum și în grupul de