Dascalii suceveni, din nou in strada (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Un nou protest spontan a avut loc, luni la prânz, în faţa Palatului Administrativ Suceava, unde aproximativ 200 cadre didactice şi-au exprimat nemulţumirea faţă de neplata salariilor pe februarie. Se pare că în luna mai situaţia va fi şi mai gravă în privinţa fondurilor de salarii.

„Ca să nu fie amendaţi, oamenii au făcut un marş în faţa Prefecturii, fiindcă nu aveau autorizaţie pentru protest”, a declarat vicepreşedintele Sindicatului Judeţean Învăţământ „Spiru Haret”, prof. Dumitru Irimia. Acesta a subliniat că greva generală a continuat luni, în majoritatea liceelor şi şcolilor generale din municipiul Suceava, ai căror profesori sunt membri la sindicatul „Spiru Haret”, precum şi în două colegii care sunt afiliate la Sindicatul Bucovina Rădăuţi.

Din municipiul Suceava, s-au dezis de protest cadrele de la colegiile „Petru Rareş”, „Mihai Eminescu” şi „Al. I. Cuza”, şi şcolile generale Nr. 4 şi 5.

Dumitru Irimia a spus că luni, mai puţine şcoli au fost în grevă. „Au ieşit din grevă unele şcoli din zona Gura Humorului, dar au rămas în grevă 9 şcoli din zona Vatra Dornei”, a precizat prof. Irimia.

Acesta a arătat că profesorii rămân în grevă până miercuri, când liderii de sindicat vor decide dacă suspendă greva generală şi apelează la alte forme de protest. „Nu am primit nici un răspuns până la ora actuală de la autorităţile de la Bucureşti, mai ales din partea Guvernului. Nu avem nici un răspuns favorabil. Colegii sunt decişi să rămână în continuare în grevă. Miercuri dimineaţă vom avea o întâlnire cu liderii de sindicat din unităţile noastre de învăţământ şi vom decide dacă vom renunţa la grevă sau von continua cu altă formă de protest. Luna mai este una şi mai dureroasă. Dacă acum avem douăzeci şi ceva la sută din fondul de salarii, în luna mai nu vom avea nici un procent”, a afirmat Dumitru Irimia.

Acesta a precizat că deja a fost întocmită o adresă pentru a picheta Prefectura joi, la ora 13.

Şi Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului zona Rădăuţi a decis deschiderea conflictului de muncă, a anunţat luni, liderul Gheorghe Şorodoc după întâlnirea cu sindicaliştii din şcolile afiliate.

„Contabilizand raportările grupelor sindicale pentru formele de protest propuse membrilor noştri de sindicat faţă de fondurile insuficiente asigurate pentru cheltuieli de personal a reieşit că 65% din cadre cer netrecerea notelor in catalog, 75% neîncheierea situaţiei la învăţătură, 80% vor grevă generală în perioada 15 – 17 iunie 2011, 92% şi-au exprimat solidaritatea cu cei care fac grevă. Analizând rezultatele se constată că la nivelul Sindicatului Învăţământ BUCOVINA Rădăuţi sunt asigurate condiţiile impuse de lege pentru declanşarea conflictului de muncă din cauza neasigurării fondurilor necesare pentru plata integrală a salariilor pentru luna în curs şi cele ce vor urma”, a precizat Gheorghe Şorodoc.

Acesta a mai precizat că Sindicatul va face notificările necesare în urma celor decise de sindicalişti.


Intră acum și în grupul de