Sucevenii nu trebuie sa consume iodura de potasiu fara recomandare medicala


Intră acum și în grupul de

Evenimentele din Japonia îi îngrijorează şi pe suceveni, mai ales pe cei mai în vârstă care nu au scăpat de sechelele exploziei de la centrala nucleară de la Cernobâl. Medicii suceveni recomandă populaţiei să nu consume iodură de potasiu prin automedicaţie. Aceştia spun că România nu este afectată de creşteri ale radiaţiilor cu provenienţă din Japonia. De altfel, într-o informare privind procedura de protecţie preventivă a populaţiei cu iodură de potasiu, în caz de expunere colectivă la risc a fost prezentată şi de către ministrul Sănătăţii, Cseke Attila Guvernului României.

Documentul, întocmit de specialiştii în sănătate publică, arată că, administrarea preventivă a iodului non-radioactiv este recomandată medical numai în momentul constatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv.

Ca urmare, medicii atrag atenţia populaţiei că nu se justifică un consum al tabletelor de iodură de potasiu, fără indicaţie medicală şi în absenţa expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv.

Potrivit medicilor suceveni, pentru cea mai mare parte a persoanelor, achiziţionarea, în aceste zile, a tabletelor de iodură de potasiu din circuitul farmaceutic deschis, este inutilă deoarece acestea nu conţin iod suficient pentru blocarea tiroidiană.

Mai mult, există persoane pentru care terapia este nerecomandată, iar consumul de tablete fără indicaţia medicului aduce riscuri prin reacţii adverse nedorite şi intoxicaţie „voluntară” cu iod.

În aceste condiţii, în caz de necesitate, Ministerul Sănătăţii va realiza procesul de administrare preventivă a iodului non-radioactiv în mod organizat, în funcţie de recomandarea personalului medical.


Intră acum și în grupul de