DSP trebuie sa gaseasca solutii pentru ca personalul medico-sanitar sa-si schimbe atitudinea fata de pacienti


Intră acum și în grupul de

La ultima întâlnire cu directorii DSP-urilor, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila le-a cerut acestora să găsească soluţii de schimbare a atitudinii personalului medico-sanitar faţă de bolnavi pentru ca aceştia să nu plece către alte spitale, peste graniţă.

„Ministrul a spus că pledează în continuare pentru principiul banul urmează pacientul, deci unde se duce pacientul acolo se duce şi banii. Este foarte revoltat că din partea vestică a ţării mulţi se duc la Seghet şi spune că trebuie să finanţeze sistemul sanitar unguresc cu bani româneşti . Există acea directivă europeană care, încă nu s-a pus în aplicare la noi, pentru că există termen de 2 ani şi jumătate, şi mai avem 1 an şi jumătate, în care pacientul se poate interna oriunde în UE şi statul respectiv îi decontează cheltuielile, inclusiv transportul, ceea ce înseamnă că cine pleacă în străinătate, statul român va trebui să-i deconteze cheltuielile, ceea ce este şi normal”, a declarat şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Ludovic Abiţei, subliniind că este normal să nu ne convină să-i finanţăm pe alţii.

„Ne mai roagă să găsim soluţii, măcar de schimbare a atitudinii personalului medico-sanitar faţă de bolnavi, în felul acesta să-i mai convingem să mai şi rămână aici, că avem aparatură, avem specialişti, dar probabil prin atitudinea noastră mai rece faţă de pacienţi îi îndepărtăm de spitalele noastre”, a spus Ludovic Abiţei.

Acesta a mai arătat că după ce spitalele vor fi finanţate în funcţie de clasificare, unele vor avea surpriza neplăcută de a primi mai puţini bani ca până acum. „Ministrul a spus că va pleda cu vehemenţă pentru decontarea cheltuielilor în funcţie de categoria de spital, ceea ce înseamnă că unele spitale vor primi bani mai puţini încă, clasându-se într-o categorie inferioară”, a arătat şeful DSP Suceava.


Intră acum și în grupul de